Unaveným očím uleví mrkání

U počítače trávíte hodiny a hodiny. Ke konci každého náročného dne vždy cítíte své oči. Bolí, svědí a pálí. O téhle odvrácené straně technologie se příliš nemluví, ale mělo by. Oči totiž vinou tabletů, chytrých telefonů a notebooků dost trpí. Jak jim ulevit? Před spaním provádějte starodávnou ajurvédskou techniku!

Moderní doba je pohodlná i toxická zároveň. Dlouhodobé vystavení modrému světlu vyzařovanému z přístrojů, které používá většina populace, má za následek opakované namáhání očí. A na ty se často zapomíná. Když vás bolí záda, jdete si zacvičit, při psychické únavě volíte procházky nebo meditační techniky, ale co ona kukadla? Co děláte s nimi?

Ten nejhorší důsledek zanedbávání

Oči se často zanedbávají, přitom studie naznačují, že 50 až 90 procent lidí, kteří pracují u počítače, vykazují příznaky syndromu počítačového vidění, známého také jako digitální namáhání očí. Obrazovka nutí oko neustále zaostřovat a přeostřovat, což způsobuje bolesti hlavy, suché červené oči, neustálé svědění, slzení a rozmazané vidění. Z dlouhodobého hlediska pak hrozí poškození očního svalu. Chcete se tomu vyhnout?

Mrkejte

Jakmile ráno usednete k notebooku, nastavte si časomíru na 30 minut. Pokaždé, když se ozve budík, promněte si oči prsty, několikrát zamrkejte a procvičte své vidění – zadívejte se nahoru, dolů, doleva a doprava. Přerušované mrkání a „jiný pohyb“ očím poskytne odpočinek.

Pravidelně používejte umělé slzy

Vystavení dráždivým látkám souvisejícím s prostředím, jako je pyl, znečištěné ovzduší, kolísání teploty a ultrafialové záření, je pro zdravý zrak nebezpečné. Stejně jako špatné životní návyky, jmenovitě konzumace nezdravého jídla nebo diety s vysokým obsahem tuku, alkoholu a tabáku. Je také jasné, že ani dlouhodobý pobyt v prostředí s jasným světlem zdraví očí neprospívá. Dopřejte svému zraku aspoň nějakou péči a pravidelně do očí aplikujte tak zvané umělé slzy, které slouží jako náhrada chybějící tekutiny normálních slz. Zbavují syndromu suchého oka, snižují zarudnutí a ulevují od bolesti. K dostání jsou v lékárnách.

Před spaním provádějte palming

Palming je starodávná ájurvédská technika bojující proti únavě, pálení očí a syndromu suchého oka. Pomáhá předcházet zhoršení zraku a díky ní dokonce lze zrak i zostřit a obecně zlepšit. Navíc poskytuje okamžitou relaxaci očí a udržuje je daleko od všech světelných podnětů. Jak na ni? Nejprve si silně promněte dlaně, zahřejte je a ještě teplé je přiložte na zavřené oči. Ujistěte se, že nevyvíjíte tlak na oční bulvu. Nosem se pomalu a zhluboka nadechněte a vydechněte. Takto to provádějte asi tři minuty. Nejlepší čas na cvičení palmingu je před spaním.

Zdroje: bristolyogacentre.co.uk, thehealthsite.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat