Zima úlevu od astma neposkytne

Je to ze dne na den komplikovanější. Trápí vás dráždivý kašel v noci nebo nad ránem, obtížné vydechování, pískání při dýchání a svíravý pocit na hrudi. Proč se vaše astma právě teď zhoršilo? Na vině je zima!

Astma je respirační stav charakterizovaný náhlým otokem, zúžením a produkcí nadbytečného hlenu v dýchacích cestách, a to v reakci na specifické spouštěče, jako je studený a suchý vzduch, znečištění, pyly, srst domácích zvířat a podobně. V důsledku toho dochází ke kašli, dušnosti, sípání i problémům se spánkem. Mnoho lidí si astma spojuje hlavně s jarní a letní sezonou, tedy s květy a pyly. Kdo však astmatem trpí dlouhodobě, ví, že se tenhle zdravotní stav zhoršuje během zimních měsíců.

Romantický krb jako zdravotní past

Na vině je vyšší riziko interakce s plísněmi, roztoči i vnitřnímu znečištění. Stačí, když pacient navštíví někoho, kdo topí krbovými kamny. Navíc studený a suchý vzduch má tendenci dráždit dýchací cesty a stahuje dýchací svaly. Ve skutečnosti dýchací cesty mají ochrannou vrstvu hlenu. Když se venku ochladí, může tato vrstva hlenu zhoustnout, čímž se zvýší riziko infekce dýchacích cest a příznaků astmatu. Je řešením nevycházet ven? Tak dá se to tak říct, ovšem ne každý si může domácí izolaci během mrazů dovolit.

Recept na pohodlí je překvapivě jednoduchý

Roli při eliminaci astmatických záchvatů hraje mírná fyzická aktivita, což naznačují přibývající vědecké důkazy. Lékaři apelují, že pravidelný pohyb v délce 30–45 minut každý den u dospělých pacientů s astmatem pomáhá budovat dobrou imunitu proti infekcím, ale také drží na uzdě obezitu, důležitý rizikový faktor pro nekontrolované astma.

Pokud vás dušnost a ostatní jmenované potíže trápí, ale nemůžete cvičit každý den, dopřejte si nějaký ten lehčí aerobní workout aspoň třikrát týdně po dobu 30 minut. Prý se takhle kontrola vašeho zdravotního stavu zlepší asi o 23 procent, a to včetně zmíněné dušnosti. Abyste se vyhnuli náhlému astmatickému záchvatu, je důležité při cvičení dodržovat jistá pravidla.

Když si obujete tenisky

Před a po každém tréninku se vždy zahřejte. Začínejte pomalu a postupně tempo zvyšujte. Také se nepřetěžujte a cvičte v rámci svých možností. Myslete na to, že je dobré mít s sebou záchranné léky pro případ nouze. Během zimy se vyhněte cvičení venku, když je vzduch studený a suchý. Radši dejte přednost uzavřenému prostoru.

Zdroje: thehealthsite.com, templehealth.org, wikipedia.org






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat