Lékům je přisuzován serotoninový syndrom

Serotonin je klíčem k optimistickému psychickému rozpoložení. Když ho je ale v těle až moc, může vám zadělat na trávicí obtíže, svalové křeče a horečku. V sázce je dokonce i zhoršená pohyblivost!

Serotonin je druh neurotransmiteru, který pomáhá regulovat náladu, přičemž značně ovlivňuje chování i motivaci. Zvýšení jeho hladiny se doporučuje zejména jedincům, kteří trpí depresemi, chronickým stresem nebo úzkostnými stavy. Ačkoli si touto „terapií“ mohou lidé skutečně psychicky ulevit, mnozí netuší, že se serotonin dokáže i vymstít. Jak a proč?

Všeho moc škodí

Dobrého pomálu? I tak by se situace okolo zmíněného neurotransmiteru dala nazvat. Pokud ho je totiž v těle až příliš, může to mít hodně nežádoucí účinky. Lékaři tento stav označují jako serotoninový syndrom. Podle nich k němu zpravidla dochází vlivem užívání antidepresiv nebo léků na migrénu, které daný jedinec konzumuje společně s návykovými látkami, dalšími medikamenty či doplňky stravy, jako jsou kupříkladu prášky na nevolnost a uklidňující bylinné přípravky. Příznaky tohoto syndromu se prý objevují již po pár dnech a rozhodně se nedají považovat za příjemné. Na co si postižení stěžují nejčastěji?

Časté úprky na toaletu

Serotonin se nachází i v trávicím traktu, kde zodpovídá za pohyby střev. Rychlý nárůst jeho hladiny proto vyvolává průjmy, zvracení a sužující zažívací potíže. Dalším ukázkovým příznakem bývá permanentní suchost v ústech, kterou nezavlaží ani zodpovědně dodržovaný pitný režim.

Horečka i koordinační poruchy

Trpět horečkou i bez zjevného onemocnění? I v takovém případě bliká výstražné znamení. A stejně tak tehdy, kdy člověk registruje nadměrné pocení a podivnou ztuhlost svalů. Serotoninový syndrom se dle názoru expertů projevuje i zhoršenou pohybovou koordinací, křečemi, prudkými výkyvy nálady, podrážděností, zmateností a hypotermií neboli podchlazením. Právě kvůli těmto rizikům je třeba, abyste o všech užívaných lécích a doplňcích stravy informovali lékaře.

Zdroje: healthdigezt.com, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/serotonin-syndrome/symptoms-causes/syc-20354758, https://www.wikiskripta.eu/w/Serotoninov%C3%BD_syndrom, 






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat