Chronické krvácení z nosu má své důvodů

Krev není voda. Pokud někde teče, je nutné ji zastavit dřív, než bude pozdě. Někdy s tím je problém, zvlášť pokud se spouští z nosu – bez varování a dosud neznámých příčin. Má to něco společného s těhotenstvím, léky nebo věkem?

Existují dva typy krvácení z nosu. Ten první je známý jako epistaxe. Nastává, když krevní cévy v nose utrpí zranění, zkrátka se poškodí. U druhého typu se hovoří o krvácení předním a zadním. Ke krvácení z přední části nosu dochází v důsledku poškození tkání v přední části nosu, jak již označení napovídá. Zadní krvácení z nosu vzniká vinou poškození tkání v zadní části a má tendenci být silnější. Co když k úniku krve dochází bez zjevného úrazu?

Někdy stačí i nachlazení

Mezi příčiny patří alergie, užívání léků na ředění krve (jmenovitě heparin a warfarin), nosní polypy, sinusová infekce (akutní sinusitida), hemofilie (porucha krvácení), ale i nachlazení. Při rýmě, nachlazení a viróze totiž nosní sliznice bývá překrvená, což vede k tomu, že je náchylná ke krvácení z nosu při smrkání či kýchání. Většina stavů, minimálně ty, kdy se jedná o přední krvácení, nevyžaduje zásah lékaře.

První pomoc

Vsedě a ve vzpřímené poloze stiskněte měkkou část nosu, přičemž obě nosní dírky držte zavřené po dobu nejméně 10 minut. Při dýchání ústy se předkloňte. Po 10 minutách uvolněte obě nosní dírky a zkontrolujte, zda se krvácení zastavilo. Hodně pomáhá i přiložení studeného obkladu na kořen nosu. Při pokusu o zastavení krvácení si nelehejte.

Pokud trpíte chronickým únikem krve, které vám ztěžuje život, obraťte se na lékaře, který posoudí vás zdravotní stav a popřípadě odhalí různé stavy nosu a dutin, včetně infekce. Je také třeba přihlédnout k faktu, že některé osoby jsou na chronické krvácení z nosu náchylnější.

Ohrožené skupiny

Jedná se zvlášť o děti ve věku od dvou do deseti let. Suchý vzduch, nachlazení, alergie a strkání prstů a předmětů do nosu způsobují, že ti nejmenší častěji utíkají za rodiči s tím, že se něco takového děje. Vedle nich stojí skupina dospělých ve věku 45 až 65 let. U nich je pravděpodobnější, že berou léky na ředění krve, mají vysoký krevní tlak, trpí aterosklerózou (kornatěním stěn tepen) nebo poruchou krvácivosti. Častější krvácení z nosu je zaznamenáno i u těhotných žen. Jak se krevní cévy v nose během gravidity rozšiřují, je vyvíjen větší tlak na jemné krevní cévy ve výstelce nosu.

Zdroje: houstonadvancedsinus.com, clevelandclinic.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat