Časté sledování hororů ovlivňuje zdraví

Chcete dnes večer omrknout ten horor, na který lákají zajímavé televizní ukázky? Pak se pomalu připravte na to, že si tím oslabíte imunitu a narušíte spánek.

Někdo v televizi rád sleduje romantické komedie, jiný si s chutí pustí napínavý horor. Jste ten druhý případ? Nic proti vašim kinematografickým preferencím, ale asi byste měli vědět, co takové vysílání dělá s vaším tělem.

Iluze, kterým nelze uniknout

„Hororové filmy jsou plné psychologických triků, které vytvářejí iluzi nebezpečí. Přestože si váš mozek uvědomuje, že hrozby nejsou skutečné, organismus je registruje, jako by byly. Při sledování takových snímků se vám rozbuší srdce a hodně se navýší i hladiny adrenalinu,“ vysvětluje americká licencovaná psycholožka Sally Winston. Podle ní je to podobné, jako když jedete na horské dráze – cítíte se vyděšeně, přesto víte, že vám nic nehrozí. Přesně tohle se vám líbí? Věřte, nebo ne, má to jisté následky.

Drama na obrazovce i v těle

„Všechny ty strašidelné scény jsou důkladně vymyšlené tak, aby vyvolaly určité emoce, jako strach, stres a šok. Kvůli nim se z autoimunitního systému uvolňuje nejen adrenalin, ale i norepinefrin a kortizol. Fyziologickou odezvu zaznamenáte prostřednictvím rozšířených zornic, zvýšené srdeční frekvence a svalového napětí. I když tohle všechno patří k filmovému zážitku, utrpí tím především spánek,“ varuje jmenovaná odbornice. A souhlasí s ní i další expertka.

Noční můry? Standardní stav!

„Post-hororová euforie je silně aktivizující, nikoli relaxační. Proto značně ztěžuje spánek i lidem, kteří se na tyto filmy dívají rádi. I jim může hrůza na televizní obrazovce zapříčinit noční můry a časté buzení. Kvalitní noční odpočinek je nesmírně důležitý pro fyzické i duševní zdraví. Jeho narušení negativně ovlivňuje imunitu i to, jak mozek následující den zpracovává emoce. Výsledkem může být únava, podrážděnost, nesoustředěnost i úzkost,“ objasňuje zase psycholožka Pamela Rutledge. Nechtělo by to občas přehodnotit výběr programu?  

Zdroj: https://www.healthline.com/health/how-do-horror-movies-affect-your-mental-health, https://psychiatricenlightenment.quora.com/Are-Horror-Movies-Bad-for-Your-Mental-Health







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat