Neustále studené ruce nestojí za to ignorovat

Ohřívač rukou je pro vás asi tím nejlepším dárkem, který můžete dostat. Vaše horní končetiny jsou totiž často ledové tak, že by se za ně nemusel stydět ani lední medvěd. Neužíváte náhodou léky na nachlazení?

Ruce mohou být chladné, když jste venku v zimě nebo v místnosti, kde je zapnutá klimatizace, ale nonstop mrazivý pocit je něco docela jiného. Trvale studené ruce nebo konečky prstů mohou znamenat, že krev neteče do vašich rukou tak, jak by měla. Většinou je to chyba oběhového nebo nervového problému. Příčin ale může být víc.

Cukrovka

Studené ruce mohou být projevem komplikace cukrovky – diabetické neuropatie. Lidé s touto neuropatií, která se pojí s poruchami periferních nervů, tento stav často popisují jako necitlivost, brnění nebo bolestivé pálení v rukou. Někdy se však objevuje právě i chlad. Dodržování návyků zdravého životního stylu, jako je dosažení zdravé hmotnosti a krevního tlaku, pravidelné cvičení a užívání předepsaných léků na cukrovku neuropatii může zpomalit, nicméně samotné poškození nervů nelze vrátit zpět.

Raynaudův syndrom

Raynaudova choroba (Raynaudův syndrom) je onemocnění tepenného systému, nejčastěji horních končetin. Podle odborníků je to způsobeno zúžením krevních cév v rukou a prstech, když se člověk dostane do chladu nebo stresu. Pocit nepohodlí často začíná v jednom prstu a postupně se šíří dál i na ostatní. Pacient může mít Raynaudovu chorobu diagnostikovanou samostatně, nebo jako sekundární stav spojený s jinými zdravotními problémy, třeba lupusem, revmatoidní artritidou, aterosklerózou nebo plicní hypertenzí.  

Anémie

Pokud jsou vaše studené ruce (nebo také nohy) spojené s extrémní únavou, slabostí, bledou kůží, dušností, závratěmi či točením hlavy, můžete mít anémii. Ta se objevuje, když má krev nedostatek zdravých červených krvinek a železa. Zvyšte příjem hovězího masa, vajec, obilovin, luštěnin, listové zeleniny, ořechů či a sušeného ovoce (meruňky, švestky a podobně).

Nedostatečně aktivní štítná žláza

Hypotyreóza neboli nedostatečná činnost štítné žlázy je další častou příčinou studených rukou. Stav nastává, když štítná žláza nevytváří dostatek hormonů štítné žlázy, což může zpomalit tempo metabolických funkcí těla. Člověk je pak citlivější na nízké teploty.

Léky

Pokud se vám zdá, že jsou vaše ruce studenější po zahájení užívání nového léku, není to jen pocit. Na vině mohou být antikoncepční pilulky, volně prodejné léky na nachlazení a alergii, beta-blokátory, medikamenty na migrénu a vysoký krevní tlak. Obraťte se na svého lékaře a prokonzultujte s ním svůj zdravotní stav.

Zdroje: wikiskripta.eu, livestrong.com, healthdirect.gov.au, https://wexnermedical.osu.edu/blog/why-are-my-hands-always-cold







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat