Časté větrání má své opodstatnění

Plíseň, prachové částice a neuvěřitelné množství virů. Tohle všechno dýcháte, pokud pravidelně nevětráte. Udělejte z toho každodenní rutinu, v sázce je až příliš mnoho!

Na jakém principu funguje větrání, to ví asi každý. Otevře se okno a do místnosti putuje čerstvý vzduch, který „vyžene“ ten vydýchaný. A teď ruku na srdce – děláte takovou výměnu každé ráno i večer? Pro vaše zdraví je to důležité.

Jsme pořád doma nebo v práci

90 procent. Tolik času trávíme my, jakožto moderní generace, ve vnitřních prostorech. Tedy alespoň podle odborníků, kteří si o tom pochopitelně myslí své. Upozorňují totiž na to, že ovzduší v budovách bývá oproti tomu venkovnímu až pětkrát více znečištěné. O tomto faktu však kdekdo nemá ani ponětí. A právě proto se tolik doporučuje větrání. Tak jistě, že třeba v práci jeho pravidelnost možná nemůžete tak docela ovlivnit, ale o to víc byste se na něj měli soustředit doma. Co z toho budete mít?

Z opocených oken nic dobrého nekouká

Míváte na okenním skle kapky vody? I to je důkaz, že ventilaci moc nedáte. Existuje mnoho faktorů, jež zvyšují vlhkost, která se projevuje právě takto. Může to být horká koupel, sušení prádla, vaření nebo pouhá přítomnost pokojových rostlin. Ke kondenzaci přispívá i pára, kterou vydechují lidé a domácí mazlíčci. Mimochodem, dle expertů se za jedinou noc do vzduchu uvolní zhruba půl litru vody na osobu. Vlhkost podporuje rozvoj plísní, které způsobují alergie, astma i jiné respirační potíže. Ovšem spojují se i s rakovinou, bolestmi hlavy a únavou. Udělejte pořádný průvan, ať jim zatnete tipec!

Nižší šance na onemocnění

Ve špatně větraných místnostech se podle mnohých výzkumů hromadí i viry, jež neustále zkouší vaši imunitu. Jak se k vám něco takového dostane? Tenhle dáreček může pocházet od návštěv. Choroboplodné zárodky se uchytí i na vašem oblečení, které jste měli za celý den na sobě. Byli jste v něm v zaměstnání, na nákupu i v městské hromadné dopravě. Věřte, že nezvaných hostů si tímto způsobem domů nepřinesete zrovna málo. Čerstvý vzduch, který si k sobě pustíte, nejenže sníží jejich počet, ale může vám podstatně vylepšit i spánek.

Zdroje: gov.uk, zehnderamerica.com, https://www.epa.gov/report-environment/indoor-air-quality







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat