Pohled na létající ptáky uklidňuje psychiku

Jste pod velkým tlakem, takže logicky máte po náladě? Běžte ven omrknout ptáky. Hodně pomůže i poslech jejich libozvučného zpěvu!

Lidstvo je fascinováno ptáky již od nepaměti, což potvrzuje literatura i mytologie. Podle indiánských legend tito obdivovaní tvorové představují posvátné spojení mezi zemským a duchovním světem. Někdy odnášejí naše modlitby k zesnulým, jindy přinášejí jejich zprávy, které nám mají ukázat správnou cestu. Rovněž symbolizují naději, sílu, milosrdenství a svobodu. Jak mohou ptáci zlepšit život konkrétně vám?

Opeřený prášek na nervy?

Britská studie uskutečněná prestižní Exeterskou univerzitou prokázala, že lidé, kteří pozorují ptactvo, mají menší sklony k depresím a úzkostem. Podle jejích poznatků tato činnost nesmírně uklidňuje psychiku a navozuje pocity míru, optimismu a harmonie. Výzkum, do něhož se zapojilo bezmála 300 jedinců různého věku, tedy potvrzuje, že svým vypjatým nervům můžete ulevit pokaždé, když si vyjdete do přírody a nasměrujete zrak k obloze, stromům i keřům. Velkou výhodou je samozřejmě i to, že tato „terapie“ nestojí ani korunu.

„Některé klíčové složky přírody mohou v naší duševní pohodě sehrávat klíčovou roli, což naše studie potvrzuje. Celkové uklidnění spojené s pozorováním ptáků se uplatní i v jiných sociokulturních faktorech, jako jsou například partnerské, pracovní i sousedské vztahy,“ vysvětluje vědec a spoluautor průzkumu Daniel Cox.

Kdo nevidí, ten ať poslouchá

Víte, co je zajímavé? I poslech ptačího zpěvu funguje jako úžasné antidepresivum. Tak venku ještě pořádně nastražte uši, ať vám neunikne ani tón! „Zvuky ptáků mohou lidem pomoci v těch nejtemnějších dnech a náladách, protože prokazatelně zmírňují stres a uvolňují tlak moderní doby. Příznivý vliv mají také na pozornost. Podle některých průzkumů dokonce urychlují regeneraci organismu,“ překvapuje další odbornice, kterou je britská lektorka environmentální psychologie ze Surreyské univerzity Eleanor Ratcliffe. Také máte o odpoledním plánu jasno?

Zdroje: worldbirds.com, cnn.com, sciencedaily.com/releases/2017/02/170225102113.htm, nhm.ac.uk







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat