Rozpoznání studijního typu

Učení je velmi individuální proces, ve kterém je každý jiný. Klíčové při učení je to, jako formu preferujeme a jak nejlépe získáváme znalosti. Ať už ve škole nebo v práci – učení je součástí našeho každodenního života. Takže: Jaký jste žák?

Možná si vzpomenete na své dětství nebo to právě prožíváte u svých dětí – učení. Ze zkušenosti víme, že čím více času trávíme u učení neznamená, že se také více naučíme. Rozhodujícím faktorem totiž není, jak dlouho se učíme, ale jak přesně!

Někdo se učí nazpaměť, někdo si látku musí zopakovat vlastními slovy. Jiní chápou souvislosti pomocí obrázků a další potřebují vlastní zkušenost nebo praktické příklady. Každý zkrátka používá mozek jinak.

Už v roce 1638 Jan Amos Komenský povzbuzoval lidi, aby při učení používali co nejvíce smyslů, ale ty, které vyhovují se liší člověk od člověka.

Čtyři typy studentů

Každý typ učení má své vlastní preference. Zpravidla se jedná o směs všech, ale u každého z nás jeden převažuje více nad ostatními.

Typ sluchový

Sluchový typ se učí velmi dobře, pokud může nové znalosti vnímat sluchovými vjemy. Na přednáškách, během rozhovoru a na frontální výuce si takový typ studenta zapamatuje nejvíce. Při psaní pomáhá sluchovému žákovi, pokud si nejdříve všechno zformuluje ve své hlavě, než dá své myšlenky na papír.

Typ vizuální

Vizuálnímu typu vyhovuje si studijní materiál přečíst nebo prohlédnout. Při učení pomáhá infografika, obrázky, myšlenkové mapy, učební plakáty a videa. Pokud znalosti předává učitel, je pro vizuální typ snazší si látku zapamatovat, pokud mluvčí hodně gestikuluje a používá silný jazyk.

Typ motorického učení

Ve srovnání s typem sluchového a vizuálního učení je typ motorického učení rád aktivní v samotném procesu učení. Nepřebírá pasivní roli, ale chce sám vést, pozorovat a zkoušet nové procesy. Kvůli „nutkání“ být aktivní je pro takového člověka obtížné sedět u stolu delší dobu – chce se hýbat a učinit „tupé učení“ dynamickým.

Komunikativní typ učení

Aby se takový typ naučil, je pro něj nutná konverzace a výměna s ostatními. Proto se také nejlépe učí ve skupině, při diskusích a brainstormingu. Diskutováním a vysvětlováním se komunikativní typ utvrzuje ve svých znalostech.

Pokud stále tápete a nevíte, který způsob učení je pro vás nejvhodnější, pak je nejlepší vyzkoušet postupně všechny. Pokud budete svůj způsob znát, budete se učit mnohem efektivněji.

Zdroj: názory autora, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2690881/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat