Neustále dobrá nálada je cesta do pekla

Optimismus je v životě nesmírně důležitý. Je však nutné zůstat realistou a pochopit, že život je mnohem komplexnější a nemůže být každý den jenom růžový. Toxická pozitivita dlouhodobě náladu zhoršuje.

Pokud si udržujete pozitivitu v každí situaci a nepřipouštíte si cokoli jiného, stává se toxickou (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7267804/). To znamená, že máte vnitřní pocit, že váš život může být spokojený a úspěšný pouze tehdy, pokud se skládá výhradně z pozitivních pocitů. A z toho vzniká osobní tlak – tlak mít neustále dobrou náladu. Jenže toxická pozitivita nakonec působí úplně naopak a špatnou náladu podporuje.

Skutečná pozitivita

Tenhle druh pozitivity není vrozený, je to spíše vlastnost, kterou se můžete naučit. Navíc na světě neexistují lidé, kteří jsou jenom negativní nebo jenom pozitivní – každý může v různých situacích reagovat jinak. Člověk by měl přijímat pocity takové, jaké jsou, zpracovat je a rozhodnout se za plného vědomí a vyfiltrovat co nejvíce pozitivního.

Pokud budeme pozitivní vědomě, rozeznáme určitá rizika situací. Ale nepopíráme je, ale zaměřujeme se na pozitivní výsledek. Ve srovnání s toxickou pozitivitou není skutečná pozitivita o ignorování negativních myšlenek a pocitů, ale o jejich přijetí předtím, než se vědomě rozhodneme přijmout pozitivní aspekty (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19393958/).  

Vypořádejte se s toxickou pozitivitou

Asi je jasné, že skutečná pozitivita je pro vás lepší než ta toxická. Následující tipy vám pomohou se naučit, jak čerpat ze života to pozitivní.

Uvědomte si, kde se negativním emocím vyhýbáte

Přemýšlejte o sobě a o svém okolí. Mohou existovat negativní vnímání, která cítit nechcete, a proto je ignorujete. Negativní emoce ve vás mohou vyvolat tlak, který nemůžete, nebo nechcete vydržet. Ale tím, že se jim budete vyhýbat, nezmizí, ale usadí se někde v těle. Pouze teprve, když dáte svým emocím a emocím druhých potřebný prostor, máte možnost je nechat rozplynout.

Naslouchejte těm, kdo mluví o reálných pocitech

Lidé se vám svěřují obvykle proto, že předpokládají vaši empatii. Začněte tedy tím, že budete skutečně vnímat své pocity nebo pocity druhých – tak se naučíte tyto emoce zařadit a vypořádat se s nimi. Nezapomeňte ale, že jenom proto, že se vám někdo svěří, neznamená, že musíte toho člověka zachránit. Nejste zodpovědní za to, jak se cítí ostatní, přesto můžete být součástí jejich pomoci.

Vyjádřit negativní pocit není fňukání

Ve společnosti je stále silně zakořeněný názor, že pokud vyjádříte svoji negativní emoci, pořád si na něco stěžujete, fňukáte nebo chcete upoutat pozornost. Je to ale jen předsudek, který je nutné vymýtit. O svých pocitech mluvit musíte – a to i o těch negativních.

Zdroj: názory autora, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19393958/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7267804/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat