Jaro dělá s tělem podivné věci

Slunce svítí ostošest a všechno je takové veselejší. Ano, jaro je tu! Sice vám dost vylepší paměť, ale na stranu druhou vás připraví o chuť na sex, a to nejen kvůli častým bolestem hlavy.

Meteorologické jaro začíná 1. března, to astronomické o něco později, a to zpravidla 20. března, kdy nastává jarní rovnodennost. K tomuto období, v němž se příroda probouzí ze zimního spánku, se pojí spousta tradic, zvyků i pověr. Slavíte Velikonoce i pálení čarodějnic? Na apríla si z někoho rádi vystřelíte? Čekají vás i jiné věci, a to určité tělesné změny. Podle nich organismus i bez kalendáře bezpečně pozná, co se venku děje. Na co se pomalu připravit?

Sex? Ne, díky

„Když se podíváme na páry, které si vedou milostné deníky, zjišťujeme, že na jaře je sexuální aktivita skutečně nízká,“ potvrzuje to, co možná víme sami, americký vědec, lékař a neurolog Sanford Aurebach. Proč nemáme na laškování sebemenší chuť? „Důvodem je aktuální roční období, které přímo souvisí s poklesem hormonů. U mužů během prvních teplejších měsíců klesá hladina testosteronu a podobný vzorec mívá i ženský pohlavní hormon estradiol,“ vysvětluje jmenovaný odborník s tím, že obě tyto látky podporující libido dosahují vrcholu až v létě (1). Co naplat, teď to s vášní holt nebude žádná sláva. A ono asi dobře, stejně budeme značně indisponovaní!

Ach jo, zase mě bolí hlava!

Je to nespravedlivé. Jakmile příjemné počasí konečně začíná přát procházkám, sportu i práci na zahrádce, místo těchto radostí ležíme doma se studeným obkladem na čele. Poznatky studie publikované v magazínu Cephalalgia sdělují, že s pozvolným zvyšováním klimatickým teplot stoupá i pravděpodobnost opakujících se migrén a bolestí hlavy. Má to prý co dělat s barometrickým tlakem (2). Také jste si toho všimli?

Zázrak! Pamatuji si všechno!

Aby to zase nevypadalo úplně bledě, je tu také jedno pozitivum. No alespoň že tak! Jarní počasí povzbuzuje výkonnost mozku, což se projeví lepší pamětí i rychlejším myšlením. Prokázala to série experimentů zveřejněná v časopise Psychological Science (3). Má to však podmínku – abyste se těchto výhod dočkali, musíte co nejčastěji vyrážet na čerstvý vzduch a užívat si sluneční paprsky takříkajíc plnými doušky.

Zdroje: healthdigest.com, wikipedia.org, (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24477598/, (2) www.researchgate.net/publication/7624488, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7730226/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:26
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:51
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat