Předjarní zvýšení imunity

Jarní počasí bývá velice proměnlivé a nepředvídatelné. Jeden den si užíváte příjemné teploty a slunečnou oblohu, druhý den je venku chladno a větrno. Sezonní změny a výkyvy teplot každoročně způsobují to, že mnozí z nás jsou náchylnější k nachlazení nebo respiračním onemocněním.

Proto dopřejte svému imunitnímu systému včasnou vzpruhu, abyste předešli běžnému nachlazení a zlepšili obranyschopnost těla proti virům. Zde je šest jednoduchých způsobů, jak přirozeně posílit imunitní systém.

Dopřejte si kvalitní spánek

Pro někoho je to možná již hodně otřepaná hláška, ale kvalitní spánek je pro zdravé fungování vašeho těla a imunitního systému naprosto nezbytný! To je holý fakt (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/). Dostatek kvalitního spánku je nejjednodušší způsob, jak posílit imunitní systém. Spánek a váš imunitní systém jsou totiž úzce propojeny. Nekvalitní spánek tudíž může způsobit mnohem vyšší náchylnost k nemocem, než si myslíte. Měli byste se proto zaměřit na to, abyste dosáhli alespoň 7 hodin kvalitního spánku každou noc (https://www.cdc.gov/sleep/features/getting-enough-sleep.html).

Pokud máte problémy se spánkem, zkuste omezit čas strávený u obrazovky (PC, televize, telefon) hodinu před spaním. Spěte ve zcela zatemněné místnosti, a naučte své tělo ulehat ke spánku každou noc ve stejnou dobu apod.

Dejte si studenou sprchu

Věděli jste, že každodenní 2–3minutová studená sprcha může posílit váš imunitní systém? Studené sprchy jsou prospěšné pro kardiovaskulární, dýchací a pohybový aparát, a mohou také podpořit vaše duševní zdraví a metabolismus (https://health.clevelandclinic.org/are-cold-showers-good-for-you/)

Jezte více celistvých potravin

Celistvé potraviny (tedy průmyslově nezpracované a v podobě, v jaké je naleznete v přírodě) jako ovoce, zelenina, ořechy, semena a luštěniny jsou bohaté na živiny a antioxidanty, které rovněž pomohou posílit váš imunitní systém. Antioxidanty v těchto potravinách pomáhají snižovat záněty, které jsou spojeny s řadou zdravotních potíží (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/). Vláknina v potravinách rostlinného původu navíc vyživuje zdravé bakterie ve vašem střevě. A zdravý střevní mikrobiom je základ dobré imunity (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/)!

Zařaďte fermentované potraviny nebo užívejte probiotický doplněk

Fermentované potraviny jsou bohaté na prospěšné bakterie zvané probiotika, které osídlují váš trávicí trakt. Mezi tyto potraviny patří jogurt, kysané zelí, kimchi, kefír a miso.

Pokud nemáte možnost zařadit do jídelníčku fermentované potraviny, můžete zkusit probiotické doplňky, které zakoupíte v lékárně nebo v obchodě se sportovní či zdravou výživou.

Dostatečně pijte!

Nedostatek hydratace není problémem pouze v letních měsících. Naopak. Prevence dehydratace je důležitá pro vaše celkové zdraví po celý rok! Dehydratace může totiž způsobit bolesti hlavy a bránit vašemu fyzickému výkonu, soustředění, náladě, trávení a základním funkcím. Tyto komplikace mohou zvýšit vaši náchylnost k onemocněním (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7097739/). Obecně platí, že byste měli pít, když máte žízeň, a přestat, když už žízeň nemáte, a zaměřit se na osm sklenic vody denně (o objemu cca 250 ml), za studena lisované šťávy nebo bylinkového čaje (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7097739/).

Uberte cukr!

Rafinovaný (bílý) cukr neměl nikdy skvělou pověst, co si budeme povídat. Ale věděli jste, že negativně ovlivňují i obranyschopnost vašeho těla? Cukry totiž zvyšují zánět a poškozují buňky, což jim dává schopnost pozvolna ničit imunitní systém (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16904534/). Vyhýbejte se proto na jaře co nejvíce rafinovaným cukrům. Chcete-li omezit chuť na sladké, jezte více potravin s přírodními cukry, které jsou vyvážené živinami, vitamíny a minerály.

Zdroje: uppliva.ca, sunriseseniorliving.com, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16904534/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat