Novým koníčkem k pohodovému životu

Jak nakládáte s volným časem? Máte prostor na nějaké hobby? To byste možná nevěřili, jaký to může mít vliv na krevní tlak, náladu a tělesné křivky!

Dnešní uspěchaná doba se točí okolo produktivity a vytváření hodnot. Žádný div, že od rána do večera vysedáváme v práci, kde se podle nejlepšího vědomí a svědomí snažíme splnit každý zadaný úkol. Když nás šéf konečně pustí domů, není zdaleka vyhráno. Musíme totiž ještě nakoupit, uvařit, postarat se o děti a alespoň „na oko“ poklidit. Než se nadějeme, je večer. S vypětím všech sil padáme do postele a víme, že za pár hodin celý kolotoč začne nanovo. Ale co nějaký koníček, který by nás rozptýlil? Ten je vážně potřeba, byť si na něj najdeme trochu času jenom o víkendech.

Hobby jako klíč k celkové pohodě

Studie psychologa Matthewa Zawadzkiho z Kalifornské univerzity prokázala (https://news.ucmerced.edu/news/2015/relax-benefits-leisure-go-beyond-moment), že hobby neulevuje jen od stresu a nezlepšuje náladu. Tento odborník se na jejím základě domnívá, že když se budete věnovat nějaké volnočasové aktivitě, můžete si jejím prostřednictvím znormalizovat i tlak, posílit imunitu, upevnit mozkové funkce a zeštíhlit tělesné křivky. Už pomalu přemýšlíte nad tím, co by vás bavilo? Možností je mnoho! A nemusíte se ani kdovíjak namáhat.

Psané slovo jako blahodárný relax

Ačkoli je četba ve spoustě věcí prospěšná, lidé si dnes na knihy nepotrpí. Z nedávného průzkumu americké vládní agentury Bureau of Labor Statistics vyplynulo (https://www.bls.gov/news.release/atus.nr0.htm), že pravidelné čtení knih je blízké jen 19 procentům jedinců, což je nejmenší počet knihomolů za poslední roky. Není to škoda? Už po 30 minutách této „činnosti“ se zbavíte psychické tísně, jak sdělují poznatky jisté zahraniční studie. Její závěry vedlejší účinky psaného slova srovnávají s jógou. Uklidit se můžete i psaním deníku. I to je bohulibá aktivita, u které se člověk nezapotí a hodí do celkové pohody. Na seznamu „léčivých koníčků“ nesmí chybět ani kreslení. To podle nedávného amerického výzkumu zase podporuje koncentraci a krátkodobou paměť.

Zdroje: goodhousekeeping.com, link.springer.com/article/10.1007/s12160-015-9694-3?sa_campaign=email/event/articleAuthor/onlineFirst, nih.gov/pmc/articles/PMC2863117/, bls.gov/tus/, researchgate.net/publication/229431397, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2517949/, https://news.ucmerced.edu/news/2015/relax-benefits-leisure-go-beyond-moment







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat