Otokům nohou zabrání kompresní ponožky

Pokud chcete pro sebe a své tělo s příchodem jara opravdu něco udělat (a tentokrát trochu jinak, než jste byli doposud zvyklí), pořiďte si kvalitní kompresní podkolenky nebo ponožky.

Konec sdělení. Nebo ne? S příchodem jara se většina z nás nemůže dočkat procházek a vydatných celodenních výletů. Málokdo si však uvědomuje, že pokud chce své nohy začít zatěžovat (tím spíše po delším nečinném zimním období), je potřeba to dělat opatrně a s rozumem. V opačném případě byste totiž mohli místo endorfinů z procházky získat oteklé nohy, kotníky a křečové žíly. Obzvláště, pokud se navíc ještě věnujete dalším sportům (běhání, fotbal či dřepování se závažím ve fitku). To vše představuje vysokou zátěž pro nohy, pro žilní a lymfatický systém dolních končetin (1).

Z obliga nejsou ani lidé, kteří sedí celý den u počítače, nebo trpí nedostatečným průtokem krve z nohou do srdce. Následky výše zmíněného totiž sahají od otoků nohou a křečových žil až po vážnější problém flebitidy a trombózy (1). Pokud jste tedy během čtení předchozích řádků nabyli dojmu, že kompresní ponožky či podkolenky mohou být skutečným zachráncem života, váš dojem je zcela správný.

O co vlastně s kompresními ponožkami kráčí?

Kompresní punčochové zboží zlepšuje krevní oběh stlačením nohy v kotníku a postupným snižováním tlaku směrem vzhůru. Toto postupné stlačování napomáhá cirkulaci krve zpět vzhůru do srdce, čímž zabraňuje otokům – nebo v extrémnějších případech – tvorbě krevních sraženin v nohách (1).

Kompresní ponožky a sportovci

Kompresní punčochy či ponožky nejsou nic nového. Již řadu let jsou doporučovány zejména těm, kdo pracují v kanceláři a celý den tráví připoutaní k židlím a PC, stejně jako těm, kdo často cestují letadlem a vlivem stísněného prostoru v kombinaci se změnou tlaku mají sklony trpět na otoky kotníků a dolních končetin. Ovšem v poslední době narůstá také počet sportovců, kteří kompresi využívají při běhu nebo cvičení (2).

Výrobci kompresních ponožek a punčochových kalhot tvrdí, že tyto doplňky napomáhají sportovnímu výkonu a regeneraci po cvičení tím, že zvyšují dodávku kyslíku, minimalizují svalovou únavu a jsou prevencí proti křečím a kyselině mléčné (2).

Jak kompresní ponožky vybírat?

Pokud již máte nějaké zdravotní problémy v souvislosti s otoky dolních končetin či vznikem křečových žil, poraďte se se svým lékařem o tom, jaké kompresní ponožky jsou pro vás nejlepší. Kompresní ponožky se dodávají v různých stupních komprese a délkách. Nejúčinnější jsou ty, které jsou odstupňované. Tudíž nejvíce stlačují okolo kotníků a směrem vzhůru se tlak uvolňuje. Zakoupit můžete jak ve specializovaných obchodech se zdravotními potřebami, tak v prodejnách se sportovní výbavou (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6407277/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6985982/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat