Otokům nohou zabrání kompresní ponožky

Pokud chcete pro sebe a své tělo s příchodem jara opravdu něco udělat (a tentokrát trochu jinak, než jste byli doposud zvyklí), pořiďte si kvalitní kompresní podkolenky nebo ponožky.

Konec sdělení. Nebo ne? S příchodem jara se většina z nás nemůže dočkat procházek a vydatných celodenních výletů. Málokdo si však uvědomuje, že pokud chce své nohy začít zatěžovat (tím spíše po delším nečinném zimním období), je potřeba to dělat opatrně a s rozumem. V opačném případě byste totiž mohli místo endorfinů z procházky získat oteklé nohy, kotníky a křečové žíly. Obzvláště, pokud se navíc ještě věnujete dalším sportům (běhání, fotbal či dřepování se závažím ve fitku). To vše představuje vysokou zátěž pro nohy, pro žilní a lymfatický systém dolních končetin (1).

Z obliga nejsou ani lidé, kteří sedí celý den u počítače, nebo trpí nedostatečným průtokem krve z nohou do srdce. Následky výše zmíněného totiž sahají od otoků nohou a křečových žil až po vážnější problém flebitidy a trombózy (1). Pokud jste tedy během čtení předchozích řádků nabyli dojmu, že kompresní ponožky či podkolenky mohou být skutečným zachráncem života, váš dojem je zcela správný.

O co vlastně s kompresními ponožkami kráčí?

Kompresní punčochové zboží zlepšuje krevní oběh stlačením nohy v kotníku a postupným snižováním tlaku směrem vzhůru. Toto postupné stlačování napomáhá cirkulaci krve zpět vzhůru do srdce, čímž zabraňuje otokům – nebo v extrémnějších případech – tvorbě krevních sraženin v nohách (1).

Kompresní ponožky a sportovci

Kompresní punčochy či ponožky nejsou nic nového. Již řadu let jsou doporučovány zejména těm, kdo pracují v kanceláři a celý den tráví připoutaní k židlím a PC, stejně jako těm, kdo často cestují letadlem a vlivem stísněného prostoru v kombinaci se změnou tlaku mají sklony trpět na otoky kotníků a dolních končetin. Ovšem v poslední době narůstá také počet sportovců, kteří kompresi využívají při běhu nebo cvičení (2).

Výrobci kompresních ponožek a punčochových kalhot tvrdí, že tyto doplňky napomáhají sportovnímu výkonu a regeneraci po cvičení tím, že zvyšují dodávku kyslíku, minimalizují svalovou únavu a jsou prevencí proti křečím a kyselině mléčné (2).

Jak kompresní ponožky vybírat?

Pokud již máte nějaké zdravotní problémy v souvislosti s otoky dolních končetin či vznikem křečových žil, poraďte se se svým lékařem o tom, jaké kompresní ponožky jsou pro vás nejlepší. Kompresní ponožky se dodávají v různých stupních komprese a délkách. Nejúčinnější jsou ty, které jsou odstupňované. Tudíž nejvíce stlačují okolo kotníků a směrem vzhůru se tlak uvolňuje. Zakoupit můžete jak ve specializovaných obchodech se zdravotními potřebami, tak v prodejnách se sportovní výbavou (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6407277/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6985982/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat