Vodou proti kvasinkové infekci

K vaginální kvasinkové infekci jsou ženy náchylné a obvykle se s ní setkají několikrát za život. Slyšeli jste o tom, jak velkou moc při léčbě sehrává obyčejná voda a pitný režim?

Vaginální kvasinková infekce je stav charakterizovaný pálením, svěděním, zarudnutím a bílým výtokem z pochvy a vulvy. Tyto infekce jsou způsobeny přemnožením specifického druhu kvasinek, které se nazývají candida (1).

Podle statistik v určité fázi života kvasinková infekce postihuje až tři ze čtyř žen, na vině je přitom dlouhodobé užívání některých antibiotik, těhotenství, nekontrolovaná cukrovka, oslabený imunitní systém, používání veřejných toalet nebo sexuální kontakt s partnerem, který kvasinkovou infekcí trpí. Hovoří se i o zvýšení hladiny estrogenu v těle (1). Ke zlepšení stavu jednoznačně pomáhají léky. Je tu však jedna věc, která léčbu urychluje a výrazně jí pomáhá.

Co doporučují gynekologové?

Lékaři radí především zvýšit příjem tekutin, jež nežádoucí bakterie vyplavují z organismu. Skutečnost je taková, že vlažná voda zvyšuje metabolickou aktivitu, pomáhá snižovat hmotnost a snižuje projevy lokální infekce. Pití vody zároveň podporuje imunitu a odstraňuje z těla toxické radikály. Zkrátka a dobře, když vypijete více vody, vymočíte a vyloučíte cukry, kterými se bakterie živí. Je také vhodné nosit bavlněné oblečení, vyhýbat se těsnému spodnímu prádlu a zdržet se sexuální aktivity (popřípadě používat prezervativ) (2).

Domácí léčba

Léky na kvasinkové infekce jsou obvykle k mání jako krém, mast nebo čípek. Dodržujte pokyny na obalu a léčbu neukončuje předčasně, tedy ve chvíli, kdy už příznaky zmizely. Sluší se také uvést, že uvedené volně prodejné léčivo je užitečné pro lidi, kteří na kvasinkové infekce netrpí, nepotýkají se s nimi až příliš často a zároveň mají mírný průběh (2).

Čajovník jako přírodní zázrak

Co se týče domácích zbraní, tak mezi největší bojovníky proti přemnoženým bakteriím v pochvě patří olej tea tree, který pochází z listů čajovníku (Melaleuca alternifolia). Olej se používá pro svou schopnost zabíjet plísně, bakterie a viry. Neměli byste jej však aplikovat bez lékařského dohledu. Zároveň se ujistěte, že olej z čajovníku zředíte, protože při přímém kontaktu s pokožkou může vulvu a její okolí podráždit (3).

V souvislosti s kvasinkovou infekcí se hovoří i o kyselině borité. Jedná se o chemickou látku, která má antiseptické a protiplísňové vlastnosti. Používá se jako čípek, přičemž léčebná kúra obvykle trvá sedm dní. Kyselina boritá se aplikuje tehdy, když kvasinkové infekce nereagují na jiné antimykotické léky (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/ , (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK543219/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4334616/, (4) www.liebertpub.com/doi/10.1089/jwh.2010.2708







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat