První pomoc při onemocnění zvaném deprese

Být v depresi neznamená být smutný nebo ve špatné náladě. Deprese je onemocnění, proto je důležité rozpoznat příznaky a varovné signály co nejdříve. Protože se dá docela dobře léčit!

V temném období je šeď všudypřítomná a vy se cítíte špatně. Deprese je, když ve vaší hlavě není místo na pozitivní myšlenky, život vás tíží a vy se stále častěji ptáte sami sebe, jak dlouho to musíte vydržet, kdy se to zlepší nebo kdy to sakra konečně skončí (1). Postižení se často nepoznávají a příbuzní se cítí bezmocní. Bohužel v takovém případě nepomůže slepičí polévka nebo dobře míněné rady, ale naštěstí se dá deprese léčit. Jak se zachovat, pokud onemocní přátelé, členové rodiny nebo vlastní děti?

Co dělat, když někdo z vašeho okolí trpí depresí

Pokud pozorujete nějaké první příznaky, je nesmírně důležité určit, zda se jedná o depresi nebo jen krátkodobou depresivní fázi. Abyste tyto prvotní příznaky poznali, existuje několik "svépomocných nástrojů", které vám pomohou lépe pochopit a klasifikovat první pocity, že "něco není v pořádku". 

Co rozhodně nedělat

Kromě apatie jako jednoho z příznaku nemoci, pomoc postižení často nevyhledávají kvůli vině a hanbě. Riziko vzniku deprese v průběhu života je až 20 procent, takže se skutečně jedná o poměrně rozšířené onemocnění, na které existuje mnoho možností léčby (1). I když je někdy obtížné příbuzného pochopit, rozhodně mu nepomůžete tím, že ho budete obviňovat nebo mu dávat najevo, že by se měl za nemoc a příznaky stydět. Jako příbuzný je důležité rozpoznat depresi jako nemoc, trpělivě se vypořádat s dotyčnou osobou a informovat se o nemoci co možní nejobšírněji (2).

Litovat nebo „nakopnout“?

Jakkoli se může zdát, že pokud budete blízkou osobu „nakopávat“ a snažit se motivovat do života, nejvíce jí pomůžete vaším empatickým přístupem, porozuměním a projevením zájmu. Zároveň ho podpořit nabídkou možné léčby a jejím plánováním nebo společnými dalšími kroky. Pro pacienty je však často obtížné motivovat se k tomu kvůli depresivnímu onemocnění. Pak je nutná trpělivost (2). Pokud příznaky přetrvávají, může být schůzka s ambulantním terapeutem nebo psychiatrem první krokem do odborné léčby a nejlepší pomocí z vaší strany.

Zdroj: názory autora, (1), www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032707001759?via%3Dihub, 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat