Úleva od bolesti šíje

Stres, chladný průvan, málo cvičení nebo dlouhé zírání do mobilů a tabletů – existuje mnoho příčin akutní bolesti krku. Pokud máte ztuhlý krk právě teď, přečtěte si, jak si od bolesti ulevit.

Když vás začne trápit bolest šíje nebo ztuhlost svalů, máte tendenci přijmout ochrannou pozici, která dočasně snižuje příznaky. Z dlouhodobého hlediska má však přesně opačný účinek a může napětí na šíji zvýšit a stát se chronickým. Víte, jak bolest poměrně jednoduše zmírnit?

Tepelné náplasti

Tepelné náplasti se lepí na postižené oblasti a zajišťují lepší prokrvení tkáně. Tím působí proti napětí. Obvykle je v náplastech obsažená účinná látka kapsaicin, což má lokální zahřívací účinek (1).

Infračervené světlo

Infra-žárovka může při bolesti šíje také pomoci. Infračervené světlo proniká několik milimetrů hluboko do pokožky a uvolňuje tam teplo. To vede k roztažení krevních cév a lepšímu zásobení kyslíkem. Teplo má uklidňující a relaxační účinek (1).

Teplá koupel

Horká koupel může pomoci s akutní bolestí. Teplo uvolňuje svaly a napětí. Některé přísady do koupele vyrobené z květů nebo bylinek mají navíc relaxační účinek. Je důležité, aby vana byla dostatečně velká, abyste se do ní pohodlně vešli i vleže. K pohodlí přispěje jistě i polštář do vany nebo smotaný ručník (1).

Dostatek pohybu

Cvičení je dobré, i když se na něj kvůli bolesti možná necítíte. Procházka na čerstvém vzduchu, jóga venku nebo jízda na kole – to vše zajistí lepší cirkulaci krve, čerstvý vzduch dodá energii a zbavíte se stresu. Kromě toho je trénované svalstvo nejlepším preventivním opatřením proti bolesti (2).

Masáž

Masáž je také dobrý pomocník, ale masáž laikem rozhodně nedoporučujeme! Krk je velmi citlivý a nesprávná masáž může nejen zhoršit bolest, ale vést ke komplikacím. Masáže by měl vždy provádět zkušený fyzioterapeut. Ten vás také může naučit cílené cvičení k posílení svalů krku (3).

Správný polštář

Nesmí být ani příliš vysoký, ani příliš nízký, přičemž z hlediska spánku je potřeba brát také ohled na individuální preference. K dispozici jsou také speciální opěrné polštáře pro hlavu, které zabraňují jednostrannému zatížení a optimálně ji podporují. Stejně důležité je mít vhodnou matraci, která páteři poskytne optimální podporu (3).

Nesouměrná čelist

Vychýlení čelisti, nesprávně nastavená zubní náhrada a noční vrzání zubů může vyvolat tenzní bolesti hlavy a bolesti šíje. Zubní dlaha nebo rovnátka mohou být v takovém případě dobrou pomocí (2).

Zabraňte bolesti

Jednou z příčin bolesti šíje může být chladný vzduch. Správným oblečením tomu můžete zabránit. V zimě si krk chraňte šátkem nebo rolákem, v létě vám šátek pomůže zase se studeným vzduchem z klimatizace. Také příliš sedavé zaměstnání může páteři škodit. Pokud při sezení natahujete hlavu dopředu, poškozujete držení těla, protože váha hlavy není optimálně rozložena a svaly se nesprávně zatěžují. Také ramena vytažená dopředu, nebo kulatá záda, jsou důvodem bolesti. Je proto vhodné dbát na správnou židli a kancelářský nábytek (3).

Zdroj: (1) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0025619614008337, (2) www.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907992/, (3) ww.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723111/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat