Bolesti jsou varovnými signály srdečního infarktu

Srdeční onemocnění dlouhodobě vévodí celosvětovému žebříčku úmrtnosti. Poznáte varovné příznaky srdečního infarktu? Patří k nim i bolest v krku!

Srdeční infarkt nastane, když dojde k nedostatečnému průtoku krve do srdečního svalu, typicky v důsledku ucpání krevní cévy (1). Mezi nejčastější varovné příznaky, že k této situaci došlo, patří následující zdravotní stavy.

Bolest na hrudi

Bolest na hrudi nebo nepohodlí v této oblasti paří ke klasickým příznakům srdečního infarktu. Bolest obvykle doprovází tlak, napětí a svírání, které trvá déle než několik minut, ovšem nepohodlí může odeznít a následně se vrátit. Nezřídka přichází i dušnost (2).

Bolest v krku nebo čelisti

Můžete dostat infarkt a ani o tom nevíte. Tichý srdeční záchvat, známý jako tichý infarkt myokardu, se podle vědců z amerického Harvardu může projevit skoro až nenápadnými příznaky, ke kterým patří bolest v krku nebo bolest čelisti (2).

Gastrointestinální příznaky

Nejprve si myslíte, že jste něco špatného snědli. Pociťujete nevolnost, zvracení, pálení žáhy a trápí vás zažívací potíže. Všechno se tak nešťastně překrývá! Dokonce i zkušení lékaři na první pohled nevědí, jestli se jedná o srdeční záchvat nebo dietní chybu, proto pacienty okamžitě posílají na testy, které infarkt vyloučí (1, 2).

Bolest vystřelující do paže

Tlak, napětí nebo bolest vystřelující do paže, nejčastěji levé paže, je dalším klasickým příznakem infarktu (2).

Závratě

Ano, mdloby, závratě i točení hlavy může naznačovat srdeční infarkt. To je způsobeno neschopností srdce pumpovat dostatek krve (2).

Vyčerpání

Náhlý pocit vyčerpání nebo únavy po činnostech, které byly dříve normální, se zahrnuje na seznam varovných signálů srdečního onemocnění, včetně srdečního infarktu (2).

Problémy se spánkem

Pokud nemůžete při spaní ležet, poukazuje to na problém s fungováním srdce. Probudíte-li se uprostřed noci s nepříjemným pocitem úzkosti, pocení a lapání po dechu, ihned kontaktujte lékaře (3). V ohrožení jsou hlavně jedinci, kteří mají srdeční onemocnění v rodinné anamnéze. Obecně jsou k infarktu náchylnější muži po 45. roce, zatímco ženy mají vyšší riziko infarktu po menopauze (4). Rozhoduje i kvalita životního stylu. Určité návyky infarktu nahrávají. Řeč je hlavně o nadměrném pití alkoholu, kouření a nedostatku fyzické aktivity.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/heartdisease/heart_attack.htm, (2) https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-danger-of-silent-heart-attacks, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791534/, (4) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13697130601114917?journalCode=icmt20







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat