Materiál ponožek není radno podceňovat

Tipnete si, kolik párů ponožek se ročně vyrobí? Je to okolo 20 miliard ponožek. To je slušné číslo, že? Aby ne, ponožky jsou totiž nezbytnou součástí každodenního života většiny lidí a jsou navrženy pro celou řadu různých využití. Samotná výroba ponožek ušla dlouhou cestu, od designu a použitých barviv až po různé typy vláken nacházejících se v každé použité tkanině.

Jaké tkaniny jsou tedy nejlepší a jaké naopak nejhorší pro výrobu ponožek? Ponožky se běžně vyrábějí ze směsi více materiálů, přičemž každý slouží k jinému účelu.

Každodenní nošení

Vhodné materiály pro denní nošení jsou 100% bavlna, směs bavlny a polyesteru, bambus či spandex. Naopak se vyhněte materiálům jako kašmír, vlna či angora. Ponožky z vlny totiž mohou vaše chodidla zbytečně přehřívat, nemluvě o složité údržbě ponožek, které se nesmějí prát při vysokých teplotách ani sušit v sušičce, z čehož vyplývá, že je prostě nemožné je používat ke každodennímu nošení (1).

Běh

Pro běh se nejlépe hodí bambus a polyester. Vyhněte se 100% bavlně, která nedokáže tak rychle schnout. Málokdo si totiž při výběru ponožek uvědomuje, že bavlna velmi snadno absorbuje vlhkost, což může vést ke tření a podráždění kůže při dlouhodobém nošení (pokud máte ponožky vlhké od potu). Bavlněné ponožky fungují nejlépe pro každodenní použití s ​​neformálními botami nebo teniskami. Pokud se plánujete fyzicky namáhat nebo očekáváte, že se vám budou více potit nohy, ponožkám z bavlny se zkrátka vyhněte obloukem (2).

Sportovní

Materiál ponožek vhodných pro sport je podobný jako u běhu, tedy bambus, polyester, nylon a spandex. I zde se vyhněte bavlně! Co se polyesteru týče, zde si uvedeme, že se sice jedná o umělý materiál, ovšem jedná se o materiál robustní a odolný, což z něj dělá skvělou volbu pro použití ve sportovních ponožkách. Ačkoli samotný polyester není pro ponožku ideálním materiálem, v kombinaci s jinými materiály vám může prokázat skvělou službu.

Polyester totiž skvěle snáší tření, nesmršťuje se, dobře drží tvar, rychle schne a je odolný vůči skvrnám. Tudíž do směsi s bavlnou, bambusem či jinou přírodní tkaninou vnese přesně to, co by v ní jinak chybělo. Pozn.: Ponožky vyrobené pouze z čistého polyesteru nejsou vhodné v žádném případě, na žádnou činnost v žádném vesmíru. Vhodný je pouze a jen jako příměs (2). 

Turistika a outdoorové aktivity

Při turistice vám skvěle poslouží materiály jako: vlna, bambus, polypropylen. Bambus je velmi savý materiál, dokáže velice efektivně odvádět vlhkost a pot prostřednictvím kapilárního působení, tudíž udržuje vaše nohy dlouhodobě v suchu a teple. Jedná se rovněž o skvělý tepelný regulátor, který vás udrží v teple v chladnějších dnech, a naopak ochladí v teplejších dnech. Jako bonus navíc obsahuje přírodní antimikrobiální činidlo, které pomáhá předcházet množení bakterií a následnému zápachu nohou. Nevhodný materiál pro turistiku je naopak polyester (2).

 Zimní počasí

V chladnějších teplotách zase oceníte vlnu a polypropylen. Vlna je totiž vynikající izolant a udrží vaše nohy v teple i za mrazivého počasí. Navzdory své tepelné izolaci je však prodyšná, absorbuje vlhkost lépe než jiné tkaniny a díky rychlému odvodu vlhkosti zabraňuje tomu, aby vaše nohy byly ve vlhkém prostředí (2). 

Polypropylen je v tomto případě možná trochu překvapivý, nicméně využití tohoto materiálu je při výrobě ponožek stále oblíbenější, protože je voděodolný. Jedná se o syntetický materiál, který se skvěle čistí a je prodyšný. Nesmí se však sušit s použitím vyšších teplot, vzhledem k nízkému bodu tání. Polypropylen se často používá jako základní vrstva při výrobě oděvů, aby tkanina získala nepromokavé vlastnosti a zlepšila se schopnost odvádět vodu na vnější povrch a umožnit její odpařování (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7171460/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8746162/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat