S delšími nehty přicházejí zdravotní rizika

Rozloučit se se svými šlechtěnými dlouhými nehty? Možná je to nepříjemná představa, ale zdraví by to ocenilo. Tahle „móda“ prý podporuje infekce, které se snadno rozšiřují.

Dlouhé a pěstěné nehty k ženám tak nějak patří. Zvládáte se o ně starat doma, nebo jejich úpravu raději svěřujete do rukou profíka? Buď jak buď, čím delší vaše chlouba je, tím je to horší. Tedy alespoň pro zdraví! Musí se pro krásu skutečně trpět?

Osud máte ve svých rukou. Doslova

Pokud jde o nehtovou péči, je toho hodně, co lze ponechat výhradně na osobních preferencích. Jestli se ale chcete ujistit, že neuvíznete v nějaké nezdravé situaci, doporučuji nehty zastřihnout každý týden (1). Vážně je tak časté zkracování nutné?

Převažují nevýhody nad estetikou?

Protáhlé nehty nebývají příliš odolné. Snadno se poškodí, zatrhnou i zlomí. Tím se v nich začnou usazovat bakterie a nečistoty, které mohou způsobit infekce (2). Vzhledem k tomu, že si podpíráte obličej a nevědomky si saháte na tvář, se infekce snadno rozšiřují. Ideální je nehty zarovnat tak, aby nebyly delší než konečky prstů. A proč při půjčování věcí na manikúru projevit trochu sobeckosti a nikdy se o své pomůcky s nikým nedělit?

Co je moje, na to se nesahá!

Nůžky, kleštičky nebo „zatlačovače kůžičky“. Máte takové nástroje jen pro sebe, nebo je čas od času použije i někdo jiný? Pokud ano, je takovým nepřístojnostem třeba učinit přítrž. Nůžky se dostávají do kontaktu s oblastí pod nehty na rukou a nohou, proto jsou vystavené choroboplodným zárodkům i plísňovým kulturám. Nesdílejte je s jinými osobami a před každým použitím je pro jistotu dezinfikujte. Přehnané? Spíše nezbytné. Před pár lety otřásl světem příběh dvaadvacetileté ženy z Brazílie, která se nakazila virem HIV poté, co si potřeby na manikúru vypůjčila od infikovaného rodinného příslušníka. Případ, který podrobně popisuje magazín AIDS Research and Human Retroviruses (3), je sice vzácný, nicméně nabádá k velké obezřetnosti a opatrnosti.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4483876/, (2) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/0196655389900035, (3) www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/aid.2014.0264







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat