Tmavý krk může znamenat kožní onemocnění

Tmavá skvrna na zadní části krku nebo kolem něj vyvolává obavy. Kde se vzala a proč si s ní (ne)dělat starosti?

Termín černý či tmavý krk se popisuje jako stav kůže, kdy je oblast kolem krku relativně tmavší než ostatní části těla. Důvod? Extrémní sluneční záření, hormonální výkyvy, inzulínová rezistence (diabetes), rapidní snížení cukru a sacharidů, ale taky dermatitis neglecta (1).

K tomuto kožnímu onemocnění obvykle dochází v důsledku nahromadění kožního mazu, bakterií, potu a dalších nečistot. Česky by se to dalo nazvat jako „nemytá dermatóza“. Za ztmavnutím krku ovšem může stát i pigmentace vyvolaná léky. Černý krk obvykle zmizí, jakmile se odhalí základní příčina (1). Než kontaktujete svého ošetřujícího lékaře, který vám pomůže s diagnostikou, můžete vyzkoušet níže uvedené prostředky a ošetření.

Jablečný ocet

Jablečný ocet pomáhá vyrovnávat normální hladinu pH pokožky a dodává jí přirozený lesk. Zároveň odstraňuje odumřelé kožní buňky a působí jako vynikající exfoliátor. Proto použijte 2 polévkové lžíce jablečného octa a přidejte k němu 4 polévkové lžíce destilované vody. Zředěný roztok aplikujte na postižená místa (použijte třeba vatový tampon), nechte ho působit 10-15 minut a následně pláchněte vodou. V závěru pleť zvlhčete nějakým hutným krémem, neboť ocet pokožku může vysušovat. Pro lepší výsledky proces opakujte třikrát týdně (2).

Jedlá soda

Jedlá soda je extrémně prospěšná při odstraňování odumřelých kožních buněk a nečistot a také podporuje cirkulaci v kůži. Nápomocná je i při bělení. Vezměte 2–3 lžičky jedlé sody a stejné množství vody a vytvořte hustou pastu. Aplikujte ji na postižené oblasti a nechte zaschnout. Poté pokožku na krku opláchněte vodou a zhydratuje krémem (2).

Bramborová šťáva

I brambory mají bělící vlastnosti, a to díky vysokému obsahu škrobu. Připravte si malou bramboru, nastrouhejte ji najemno a vymačkejte všechnu šťávu. Do ní ponořte vatový tampon a ten přiložte na tmavé skvrny. Nechte 10-15 minut působit, následně přejděte k oplachu vlažnou vodou (2).

Hnědý cukr a citronová šťáva

Jednou týdně krk vydrhněte domácím peelingem, který přispívá k odstranění odumřelých kožních buněk a nečistot a také zlepšuje celkovou cirkulaci. Ten si připravte smícháním hnědého cukru s citronovou šťávou nebo octem. Proveďte pár krouživých pohybů a smyjte čistou vodou. Při pobytu venku aplikujte opalovací krém s SPF 30 nebo vyšším (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4372914/, (2) www.dermnetnz.org/topics/dermatitis-neglecta







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat