Nepohodlí v klíně v podobě bolestivých varlat

Au, ozve se, když se byť letmo dotknete partnerových varlat. Vlastně je vám divné, že si na nepohodlí v klíně poslední dobou nějak často stěžuje. Máte se obávat o jeho zdraví?

Stejně jako u jiných orgánů platí, že bolest varlat (či jednoho varlete) představuje citlivé téma. Varlata jsou součástí mužského reprodukčního systému a sedí uvnitř váčkovité struktury zvané „šourek“, která se nachází mezi penisem a řitním otvorem. Bolest varlat může být akutní (krátkodobá) nebo chronická (dlouhodobá), pak taky tupá, ostrá nebo přerušovaná (1, 2). Existuje mnoho možných příčin, přičemž některé jsou závažnější než ty jiné (3).

Úder a zranění

Při sportu nebo v důsledku nešikovného pohybu se může stát, že varlata utrpí trauma, které obvykle bývá doprovázeno modřinami a otoky. V případě, že je zranění menšího charakteru, stačí na něj použít volně prodejné léky proti bolesti a led, jež sníží otoky (3).

Kýla

Tříselná kýla nastává, když část střeva vyčnívá přes břišní stěnu a do šourku, což má za následek bolest a otok varlat. Mezi další běžné příznaky patří viditelná boule v šourku, která se stává výraznější při kašli nebo namáhání, a tupá bolest nebo pocit pálení. Jediný způsob, jak vyléčit kýlu, je pomocí operace (3).

Hydrokéla (vodní kýla)

Když se vrstva tekutiny shromažďuje ve vaku kolem varlete, nazývá se to hydrokéla . Až 10 procent novorozenců mužského pohlaví se rodí s hydrokélou, která většinou do jednoho roku mizí, u dospělých se hydrokély tvoří v důsledku zánětu nebo poranění varlete. Často se objevují a mizí spontánně a mohou nebo nemusí být bolestivé. Pacienti si však většinou stěžují na oteklý šourek. V případě, že se otoky zvětšují, provádí se u dospívajících chlapců a dospělých mužů chirurgická oprava řezem v šourku (3).

Akutní epididymitida

Akutní epididymitida je zánětlivé postižení nadvarlete, jež je nejčastější příčinou akutního skrotálního syndromu u dospělých. Obvykle je způsobena sexuálně přenosnou infekcí nebo infekcí močových cest a může postihnout jedno nebo obě varlata současně. Bakteriální infekce normálně reagují na léčbu antibiotiky. Doporučuje se klid a lokálně studené obklady (3).

Orchitida

Vystavení bakteriální nebo virové infekci, jako je virus příušnic, může způsobit orchitidu, která vede k bolesti varlat a zánětu. Obvykle se pozná tak, že se k bolestivým varlatům přidává ještě horečka, nevolnost, únava a otoky. Šourek je horký na dotek.  Lékař s největší pravděpodobností předepíše kortikosteroidy (3).

Torze varlete

Torze varlat je vážný stav, ke kterému dochází, když se spermatická šňůra zkroutí a omezí průtok krve do varlat. To vede k náhlé a silné bolesti, otokům, bolesti břicha, ztmavnutí šourku i zvracení. Stav se může objevit spontánně, ale také postupně – třeba po úrazu. Torzi varlat lze vyřešit chirurgickým zákrokem, pokud se provede do šesti hodin (3).

Rakovina

Nejčastějším příznakem rakoviny varlat je nebolestivá bulka či otok velikosti hrášku (nebo větší) v jednom z varlat. Další příznaky mohou zahrnovat tupou bolest nebo pocit tíhy v šourku (3). Vždy platí, že jakmile nepohodlí přetrvává déle než několik dní, není čas ztrácet čas. Kontaktujte lékaře.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470335/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482481/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482481/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat