Využití menstruace ve svůj prospěch

Zase se vám blíží menstruační cyklus, takže máte po náladě? Ale kuš! Připravte si deník, který vám usnadní plánování denních aktivit, a to včetně sportu.

Menstruace je trochu tabuizované téma, o kterém se podle mnohých nahlas nemluví. Alespoň ne ve slušné společnosti! Jenže ať se to někomu líbí, nebo ne, tahle ryze dámská „věc“ provází lidstvo již od samého počátku evoluční éry. Průměrnou ženu perioda navštěvuje zhruba 37 let. Během každého cyklu dojde ke ztrátě 20 až 80 mililitrů krve, což si vyžádá přibližně 20 kusů menstruačních hygienických pomůcek (1). Vážně bychom je měly schovávat v tašce a cítit se trapně, že je momentálně potřebujeme? Je načase ukončit stigma, které toho období doprovází a využít „své dny“ ve vlastní prospěch! Jste pro?

Nastává nová éra, dámy!

Hnutí „všímavé menstruace“ uchvátilo něžné pohlaví natolik, že jej platforma sociálních médií Pinterest označila za jeden ze svých hlavních trendů v oblasti zdraví a pohody pro rok 2022. Kdo chce, ať se přidá! Proč má synchronizace s červeným obdobím celou řadu výhod?

Klíčové je načasování

Je docela normální cítit z menstruace strach, protože se spojuje s bolestmi hlavy, břišními křečemi, nadýmáním a prudkými výkyvy nevysvětlitelných nálad. Dámský cyklus je však spíše o hormonálních změnách a pochopení jeho klíčových fází vám odhalí, kdy budete mít nejvíce energie a třeba i kreativity. Jako zářný a výmluvný příklad uvádí americký ženský fotbalový tým, který pro dosažení maximálních výkonů sledoval své periodické cykly, což zřejmě přispělo k výhře ve Světovém poháru (2).

Neznalost? Ta vážně neomlouvá

Vzestup a pokles hormonů má vliv na všechno, co děláme. Může posloužit třeba při plánování nejtěžších tréninků, čímž se dá cvičení zefektivnit. Soustředit se pouze na krvácející část je jako přeskočit poslední kapitolu rozečtené knihy (2).

Co je psáno, to je dáno

Nejprve musíte pochopit, že menstruace má dvě fáze, a to folikulární a ovulační (1). Během cyklu si veďte deník a zaznamenejte, jak se v jednotlivé dny cítíte. Všímejte si všech vzorců, výkyvů nálad i hladiny energie. Po pár cyklech dokonale poznáte své tělo, čímž získáte svůj osobní plánovací kalendář.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279054/, (2) www.researchgate.net/publication/343324905_Menstrual_cycle_phase_and_elite_female_soccer_match-play_influence_on_various_physical_performance_outputs, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat