Řešení bolestí zad při řízení

Už nevíte, jak si v autě máte sednout. Bolí vás záda a při představě, že nejste ani v polovině své cesty, vás polévá studený pot. Jak si v takových případech ulevit?

Navzdory tomu, že se sedačka v autě tváří pohodlně, připravuje vás o nervy. Záda si s ní nějak nerozumí a signalizují bolest. Existují různé faktory, které se považují za příčiny tohoto stavu. Patří k nim špatné držení těla, následky zvedání a přenášení něčeho těžkého, dlouhé sezení ve shrbené poloze nebo ohýbání, důsledky spánku na proleželé matraci, práce u stolu bez přestávky nebo několikahodinové řízení (1).

Vždy platí, že bolest zad je spojenou s míchou. Může pocházet z plotének mezi obratli, vazů kolem páteře a plotének, míchy a nervů, kosterního svalstva a synoviálních kloubů páteře (1). Jak vypadá první pomoc v praxi?

Dejte přednost zadku

Když nastupujete do auta, nejprve na sedačku uvelebte své pozadí a teprve poté dejte do pohybu nohy. Při vystupování z auta to platí obráceně. Nejprve vysuňte dolní končetiny a následně vstaňte. Tenhle způsob méně zatěžuje spodní část zad (2).

Dbejte na správnou techniku sezení

V každém případě se nehrbte. Záda by měla lícovat s opěradlem vašeho sedadla. Právě sedadlo si nastavte tak, aby bylo možné pohodlně ovládat pedály a řízení, aniž by bylo nutné opouštět zadní část sedačky. Kolena jsou ve stejné úrovni, když noha spočívá na pedálech nebo na podlaze auta. Páteř udržujte v rovině, stejně jako ramena. To bude méně namáhat paže a krk (2).

Na volantu držte správný čas

Zatímco spodní část zad, horní část zad, ramena a hlava by měly být v kontaktu s autosedačkou, na umístění paží taky záleží. Představte si, že volat jsou hodiny. Ještě nedávno se v autoškolách učilo, že volant se drží v takzvané pozici „za deset dvě“. To znamenalo, že ruce jsou ve stejných místech, jako ručičky hodinek v tomto čase. Jenže právě tahle pozice vyvíjí obrovský tlak na paže a napíná zádové svaly. Zkuste volant chytit na úrovni trojky a devítky nebo ještě níže (2).

Na červené cvičte

Červená světla na semaforech bývají velmi dráždivá. Člověk ale získaný čas může využít ve svůj prospěch. Během čekání na zelenou otáčejte krkem ve směru a proti směru hodinových ručiček, hlavu naklánějte na obě strany a směřujte ji ke svým ramenům. Tyto cviky přinesou ztuhlým svalům teplo a pohyb. Jakmile zastavíte na čerpací stanici, soustřeďte se na páteř. Rotace páteře podporuje průtok krve a přináší okamžitou úlevu od bolesti zad. Pravou rukou uchopte zápěstí levé ruky a celou levou polovinu těla opatrně táhněte na pravou stranu. Totéž opakujte i s druhou rukou (2). 

Aplikujte studené zábaly

Bolest zad je spojena se zánětem a chladno od něj ulevuje. Proto přiložte na zadní partie plechovku s chlazeným nápojem a tako tlumič nárazů použijte polštář na kostrč. Je třeba minimalizovat vibrace vozu a otřesy, které podporují nervové napětí (2). Tak šťastnou cestu.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16782774/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15677271/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat