Štěstí zahrnuje neštěstí

Kdo by nechtěl být neustále šťastný, že? Ale je to vůbec možné? Záleží na tom, jak definujete štěstí. Ale jedna věc je jasná: štěstí někdy opravdu bolí.

Štěstí je jedním z nejpoužívanějších termínů posledních let. Ale pokud budeme upřímní, představa o tom, jak by štěstí mělo skutečně vypadat, je stále přinejlepším rozmazaná. Poměrně často vyplňuje tuto mezeru reklama a vytváří ideální obrazy: Šťastní lidé vypadají dobře, mají skvělého partnera a zdravé, roztomilé děti, se kterými snídají na zahradě domácí chléb se známým margarínem / čokoládovým krémem / smetanovým sýrem.

Šťastní lidé jezdí na dovolenou na vysněné pláže, chodí na divoké večírky plné krásných lidí, objednávají si bláznivé boty v internetovém obchodě a žijí v materiálně více než bezpečných podmínkách díky fakt hustému druhu podnikání, které samozřejmě nezabírá příliš mnoho času. Šťastní lidé jsou samozřejmě vždy v dobré náladě, protože jsou šťastní.

Kolik pravdy je v takových klišé? Filozofové se zabývají štěstím po tisíce let. Po několik desetiletí ji psychologové, sociologové a ekonomové také objevili jako výzkumný objekt. Co je tedy skutečné štěstí? Jsou bohatí lidé šťastnější, než chudí lidé?

Dělají vám peníze radost?

Zní to velmi neromanticky, ale: ano, je to štěstí. Na jedné straně proto, že existenční starosti a otázka, zda ještě příští měsíc zaplatíte nájem, vyvíjejí velký tlak na životní spokojenost. Na druhou stranu, protože lidé se rádi srovnávají – a čím chudší jste ve srovnání s ostatními, tím horší to pro vás je.

Například Dánsko je podle nové zprávy OSN o světovém štěstí považováno za nejšťastnější zemi na světě, následované dalšími skandinávskými zeměmi a Švýcarskem. A hlavním důvodem vysoké životní spokojenosti pravděpodobně není vysoký průměrný příjem s nízkou nezaměstnaností – ale především to, že viditelná propast mezi bohatými a chudými je mnohem méně patrná než v jiných zemích. Protože mít výrazně méně peněz než většina, je hloupý pocit a nezvyknete si na to.

Ale nemůžete si koupit štěstí, že? A to i za předpokladu, že utrácíte peníze správně. Z hlediska štěstí jsou totiž boty za 10 000, obleky na míru nebo sportovní vůz naprosto špatnými investicemi. Po krátké chvíli radosti si rychle zvyknete na vlastnictví a možná o týden později se kolegyně objeví v ještě luxusnějších botách, které koupila ve výprodeji za pouhých 5 000.

Místo toho je správným investičním tipem utrácet peníze ne za majetek, ale za zkušenosti a zážitky. Lety horkovzdušným balonem, vstupenky na koncerty, kurz zpěvu, příjemné jídlo s přáteli – to jsou opravdu rozumné investice. Protože krásné zážitky se stávají krásnými vzpomínkami. A vydrží, na rozdíl od auta, po celý život.

Ale nemusíte být bohatí, abyste si koupili štěstí. Před několika lety se američtí vědci pokusili určit roční příjem potřebný pro maximální štěstí: částka se pohybovala někde mezi 50 000 a 75 000 americkými dolary, tedy asi 912 000 až 1 375 000 korun. Vše, co vyděláváte navíc, vaše štěstí ale nezvyšuje. Místo toho to spíše znamená, že pracujete více za více peněz, ale že čas strávený pro ostatní a s ostatními se zmenšuje.

Jsou mladí lidé, kteří mají život stále před sebou, šťastnější než staří lidé? Ne, oba jsou na podobné úrovni. Kritický věk, pokud existuje, je střed, tedy někde uprostřed. Takže je tu krize středního věku: Máte pocit, že už nemůžete mnoho změnit, ale nemůžete se s tím vyrovnat. Mladší ještě nemají tyto problémy a starší se obvykle naučili s nimi klidně žít.

Jsou ženatí lidé šťastnější než svobodní lidé? Podle studie ze tří zemí (Austrálie, Velká Británie, Německo) záleží na tom, koho jste si vzali. Například správná osoba je někdo, pro koho jsou sociální cíle důležitější než materiální – samozřejmě vždy za předpokladu, že to tak vidíte i vy. Je pravda, že to nezní neuvěřitelně velkolepě (zejména proto, že je tak snadné oklamat se v partnerství, kdo je "správný" a kdo je "špatný"), ale je to relativně nový objev ve výzkumu štěstí.

Vášeň pro štěstí

Na štěstí také můžete pracovat – a to doslova. Tím, že děláte něco, co vás naplňuje: profese, koníček, charita, sport, projekt. Happy je ten, kdo sleduje vlastní cíl s opravdovou vášní – a téměř nezáleží na tom, zda pracujete jako vědec na výzkumu rakoviny, nebo každé úterý s kapelou na coververzích Karla Gotta.

Protože štěstí, a to je paradox, není vždy jen zábava. Štěstí není totéž, co blahobyt. A štěstí neznamená být vždy v dobré náladě, bez ohledu na to, co se děje. Protože negativní pocity jsou součástí života. Koneckonců, je nemožné se vždy cítit pohodlně, i když byste dělali jen krásné věci: Po sklence červeného vína se cítíte skvěle, ale po dvou lahvích červeného vína se už prostě necítíte dobře. A tak je to se vším.

Najděte vášeň a pracujte na ní. Jednou za měsíc zkuste něco, co jste nikdy předtím neudělali. Nesrovnávejte se s ostatními. Plačte nad věcmi, ale pak se znovu těšte. A nedělejte si starosti s věcmi, které nemůžete změnit. Je to tak jednoduché. A tak těžké.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat