Nateklé a těžké nohy

Projít životem –⁠ ale co když vás trápí těžké nohy? Oteklé nohy mohou být nepříjemné, udělejte proto pro sebe něco dobrého. Dejte si to správné jídlo a odlehčete si život i nohy.

Rodina, práce, soukromý život –⁠ sladit to vše, vyžaduje nejen dokonalé plánování, ale pozná se také na nohou. Neúnavně nás nesou každým dnem, ale někdy je toho na ně už příliš.

Co jsou těžké nohy?

Mnoho lidí těžké a nateklé nohy trápí. Dlouhá, sedavá činnost, cestování letadlem nebo dlouhé jízdy autem jsou příčinou, proč máme pocit těžkých nohou. Nohy otékají, protože jsou plné zadržené vody. Dobře padnoucí boty jsou najednou příliš těsné a oblékání je utrpení.

Také vysoké teploty v létě způsobují, že nohy stále více natékají. Kvůli teplu se tkáň rozšiřuje a otok může opadnout pouze v noci. Zadržování vody není jen estetický problém, ale nohy také docela bolí (1).

Potraviny na odvodnění

Znalost odvodňovacího účinku potravin má velmi starou tradici. Použití bylin, koření, kořenů nebo listů k posílení nebo uzdravení je stejně staré jako historie lidstva. Je dobře známo, že kopřivy mají odvodňovací a čisticí účinek. Existují však i jiné potraviny, které pomáhají tělu vylučovat nahromaděnou vodu: rýže, chřest, celer, petržel, hrušky, hroznové víno, maliny, datle, dýně a překvapivě také vodní melouny.

Proč tyto potraviny mají odvodňující účinek, zatímco jiné potraviny naopak vodu přitahují? Důvodem je vysoký podíl draslíku v těchto potravinách. Draslík reguluje vodní hospodářství v těle tím, že podporuje její odplavení (1).

Pozor na alkohol a sůl

Již lékař Paracelsus řekl, že záleží na správné dávce. Pokud si jídlo lehce dochutíte a čas od času si dopřejete sklenku vína nebo piva, na stav vašich nohou to velký vliv mít nebude. Alkohol a sůl, ale také cukr ve velkém množství však ukládání vody podporují (1).

Dostatečné množství vitaminu C a flavonoidů

Vitamin C posiluje pojivovou tkáň, zlepšuje žilní funkce a tím pomáhá předcházet zadržování vody a těžkým, unaveným nohám.

Flavonoidy neposilují jenom imunitní systém, ale mají také protizánětlivý účinek, zmírňují otoky a zlepšují krevní oběh (1).

Co pomáhá proti těžkým nohám?

Sportovní aktivity, jako je plavání, jízda na kole nebo pěší turistika, jsou pro nohy velmi vhodné. Každý, kdo chodí hodně, aktivuje lýtkové svaly a stimuluje krevní oběh.

Můžete si také ulevovat pokládáním nohou do výšky, aby mohla krev proudit snadněji do srdce e ven.

Kneippovy lázně, snížení nadváhy, přestat kouřit a pít velké množství vody pomáhají předcházet těžkým nohám (1).

Co je třeba zvážit?

Svědění, pálení a bolest jsou vždy poplašným znamením. Oteklé nohy a edém mohou být známkou onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, žilní slabost, poruchy oběhu nebo nádory. Návštěva lékaře je proto naprosto nezbytná (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279409/, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat