Když se z čistoty stává fobie

Bojíte se bakterií a nečistot natolik, že vám to trochu zasahuje do života? Možná máte germofobii. Jakými postupy se tohle léčí?

Chodit v čistém oblečení, mít čisté ruce a pobývat v čisté domácnosti. Je na tom snad něco špatného? Možná nic a možná všechno. Ona se totiž čistotnost může vymknout kontrole. A pak o problémy není nouze.

Pomoc, tamhle číhají choroboplodné zárodky!

Doba je zlá. Všude se mluví a píše o bakteriích, které způsobují celou řadu méně i více závažných nemocí. Proto jsme neustále nabádáni, abychom používali dezinfekční prostředky všeho druhu a rozhodně s nimi nešetřili. Kupujete je ve velkém? Třeba je to jen opatrnost a přirozený pud sebezáchovy. Ovšem může to být i psychická porucha (1).

Je sterilní prostředí dobré prostředí?

Germofobie je odborný název pro patologický strach z bakterií, virů, špíny a infekce. Trpěl jí například americký vynálezce srbského původu Nikola Tesla, u kterého se první známky objevily již v dětství, kdy se setkal s cholerou. Dalším známým germofobem byl americký konstruktér, režisér a producent Howard Hughes, který proslul překonáním světového rekordu v rychlosti letu. Ten zemřel o samotě v potemnělém hotelovém pokoji, který považoval za bezmikrobní zónu (1).

Potíž, která narušuje pohodu

Mnozí z nás mají ke špíně jakýsi odpor, ale pro germofoby se iracionální strach z kontaminace stává nátlakem, který ovládá jejich životy. Germofobie je vysilující. Lidé si neustále myjí ruce, nadměrně uklízejí, vyhýbají se svým přátelům, mnohdy odmítají navštívit lékaře a neúčastní se žádných společenských akcí. Fyziologické důsledky tohoto strachu či dokonce posedlosti zahrnují zvýšenou srdeční frekvenci, pocení, mravenčení v končetinách, mdloby i poruchy trávení (1). Dá se tohle léčit?

Všechno jde, když se chce!

Tato porucha je léčitelná, prvním důležitým krokem je identifikace a přijetí. Zeptejte se přátel, zda si myslí, že se chováte podivně a nerozumně, zjistíte tak, jak moc vám germofobie zasahuje do života. Mezi používané léčebné postupy patří kognitivně behaviorální terapie, meditační techniky a vhodná medikace (1).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15381436/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat