Sucho v ústech umí nadělat neplechu

Jazyk se vám lepí na patro a v ústech nemáte ani slinu, což je neuvěřitelně nepříjemné. Připravte si svoji ústní vodu a noste u sebe krabičku poslední záchrany!

Sucho v ústech je jedním ze znaků dehydratace, objevit se však může i po chemoterapii, když ozařování poškodí slinné žlázy. Na vině jsou také některé léky, jako třeba antidepresiva, antipsychotika či některé medikamenty proti akné. Neléčené sucho v ústech, pro které lékaři mají výraz xerostomie, může vést k různým problémům, včetně kvasinkové infekce, gingivitidy (onemocnění dásní) nebo halitózy (špatný dech). Nejprve však lze zaznamenat potíže s polykáním a praskliny na rtech a koutcích úst (1). Bez ohledu na to, o jakou konkrétní příčinu se jedná, zahajte protiútok (2).

Zvyšte pitný režim

Vypití dvou litrů vody někdy odpoledne vás nespasí. Vodu popíjejte v průběhu celého dne a začněte s tím již ráno. Ideální je pochopitelně čistá H₂O bez bublin a umělých dochucovadel (2). (Dospělý člověk by měl denně vypít zhruba 30–45 ml tekutin na kilogram své hmotnosti.)

Mějte svoji KPZ

Krabička poslední záchrany v tomto případě představuje žvýkačku bez cukru nebo balíček tvrdých bonbonů, taktéž bez přidaného cukru. Obojí podporuje produkci slin (2).

Omezte své oblíbené nápoje

Alkohol má silné diuretické vlastnosti, což znamená, že vysušuje organismus zevnitř i zvenku. Podobně je na tom i kofein. Z tohoto důvodu zredukujte příjem kávy, zeleného a černého čaje, vína a dalších nápojů. Pozor si dejte i na skrytý alkohol, který obsahují ústní vody. Radši si vyrobte svoji vlastní. Smíchejte 1 šálek teplé vody s 1/4 lžičky jedlé sody a 1/8 lžičky soli. Připravený roztok několik sekund převalujte v ústech a poté si je vypláchněte vodou. Opakujte každé tři hodiny (2).

Navlhčete si jídlo

Všechna suchá jídla navlhčete vývarem, omáčkami, mlékem nebo rozpuštěným máslem. Vzhledem k tomu, že vaše slinné žlázy neprodukují dostatek slin, usnadní vám to žvýkání a polykání (2).

Přestaňte kouřit

Cigaretový kouř vysušuje ústní dutinu a mění její mikroflóru. Přestat kouřit je tak jednou z nejdůležitějších věcí, kterou v boji proti suchu v ústech můžete udělat. Jestli se na poslední cigaretu ještě necítíte, aspoň v noci zvlhčujte vzduch ve své ložnici. Používejte difuzéry a pokojové výparníky (2).

Po každém jídle si čistěte zuby

Změkčete svůj zubní kartáček v šálku teplé vody, aby byl šetrnější k dásním. Ujistěte se, že si zuby čistíte po každém jídle a před spaním. Pakliže ani po nějaké době sucho v ústech neodezní, promluvte si se svým lékařem, který vám může předepsat léky, jež fungují jako náhrada slin. Většinou obsahují aktivní látky xylitol, betain a olivový olej (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545287/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278738/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat