Běžné spouštěče stresu lze porazit

Co nás nejvíce stresuje? Vede asi zoufalý nedostatek času a finanční nejistota. Ale i takové obyčejné rodičovství někdy bývá „na palici“!

Zmeškali jste pracovní termín, děti jsou nemocné, partner je doslova na ránu a všechny složenky po datu splatnosti. Kdo by v takových extrémních podmínkách zachoval chladnou hlavu?

Ne, já už to nezvládám!

Stres je přirozená reakce, která má tělo připravit na boj nebo útěk. Obvykle se mu začínáte poddávat ve chvíli, kdy požadavky běžného života převažují nad vaší schopností se s tím vším vyrovnat. Tento psychický tlak se projevuje mnoha způsoby, mezi jeho klasické důsledky patří potíže se spánkem, takzvaná mozková mlha, žaludeční nevolnost, bolesti hlavy i zvýšený krevní tlak zatěžující srdce (1). Co nejvíce deprimuje vás?

Zase nic nestíhám

Den má 24 hodin – to je vše. Také si říkáte, že byste potřebovali pár minut navíc, protože nikdy nic nestíháte? Věčně běháte od jednoho ke druhému, takže i honící pes je proti vám amatér? Pouhá myšlenka na to, že jdete někam pozdě, může vyvolat stresovou reakci. Proveďte důkladný audit svých úkolů a ujasněte si priority. Úkoly, které nejsou naléhavé, odsuňte na jiný termín (2).

Finanční trable na klidu nepřidají

Není to jen o nedostatku peněz, i kontrola nad nimi bývá frustrující. Vytvořte si rozpočet, který se budete snažit dodržet za všech okolností. Přínosná je i konzultace s hypotečním makléřem a finančním poradcem. Je nutné vytvořit si nějaké jistoty, budete pak mnohem klidnější (2).

I rodičovství je občas o nervy

Vaše kamarádka zvládá práci, mateřství i domácnosti. Navíc pravidelně sportuje a vždy bývá dokonale upravená. Její děti ovládají dva jazyky a mají umělecké nadání. Připadáte si vedle ní méněcenná, protože vaše ratolesti jsou „úplně jinde“? A vy vlastně taky? Hoďte to za hlavu. Nesnažte se o perfekcionismus. Raději si naplno užijte veškeré chvilky, které s dětmi trávíte. Nikdy se s nikým nesrovnávejte, dokonalý rodič zkrátka neexistuje (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/, (2) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat