Škytavka pod drobnohledem

Škyt! A ještě jeden! Kdy už to přejde? Jděte na to od lesa a vyzkoušejte ověřené rady. Některé doporučují orgasmus a rektální masáž, jiné tahání za jazyk nebo ochutnávku cukru.

Škytavka? Ta přichází zcela nečekaně a mnohdy se postará o pořádné společenské faux pas. Proč k těmto samočinným stahům bránice vlastně dochází? A čím se dají „vypnout“?

Záhada století?

Jaká je hlavní příčina škytavky? Protože jde o velmi spontánní a neplánovanou záležitost, je opravdu těžké ji studovat. Některým lidem mohou tyto nedobrovolné křeče bráničního svalu způsobit pálení žáhy i nevolnost, a to zejména tehdy, kdy k nim dochází často a trvají hezkých pár minut (1). A tím se dostáváme k tomu, jakými způsoby se škytavka zastavuje. Už jste zkoušeli třeba tyhle?

Vypláznutí jazyka? To prý zabere

Někteří přísahají, že když si v inkriminované chvíli zatáhnou za jazyk, rázem je po škytavce. Možná to má co dělat se stimulací nervů a svalů v krku, možná se to prostě nedá nijak vysvětlit (2). Ale ani babské rady na tuto prapodivnou metodu nedají dopustit!

Kouzlo zvané cukr

Cukr má špatnou pověst a ve vědecké profesi se o něm neříká vůbec nic dobrého. Přesto jsou situace, kdy může být k užitku. Dejte si na lžičku malé množství a šup s tím do pusy. Asi je to podobné jako s taháním za jazyk, jde zřejmě jen o rozptýlení, které stahy bránice pomůže utlumit (2).

Orgasmus jako další možnost?

Nechcete si tahat za jazyk ani pojídat „bílé zlo“? Dopřejte si orgasmus! No nesmějte se, jistá studie zveřejněná v magazínu Canadian Family Physician (3) uvádí, že tohle řešení funguje více než spolehlivě. Jako důkaz popisuje případ jistého muže, kterého škytavka sužovala celé čtyři dny. Jakmile však došlo na intimní hrátky a následné vyvrcholení, prý přišla okamžitá úleva. Mimochodem, jiný výzkum, publikovaný v časopise Journal of Internal Medicine, doporučuje pro změnu rektální masáž. No vida, příčiny škytavky známé nejsou, s možnostmi, jak ji stopnout, se ale roztrhl pytel!

Zdroje: (1) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3325297/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2144777/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2299306/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat