Úleva od stresu během několika minut

Je vám slabo, slyšíte bušení svého vlastního srdce a možná se vám potí dlaně. Jste-li vinou stresu v úzkých, zkuste tyhle efektivní triky, které ulevují od napětí do několika málo minut!

Příznaky stresu mohou skutečně ovlivnit vaše tělo, myšlenky, pocity i chování. Stres pak stojí za bolestmi hlavy, svalovým napětím, únavou, změnou sexuální touhy, žaludečními nevolnostmi, problémy se spánkem, úzkostí, depresemi či nedostatkem motivace a soustředění. Odborníci radí, že by si každý, kdo je pod tlakem v práci, ve vztahu nebo životě jako takovém, měl najít skutečně efektivní způsoby, jak stres zvládat (1). Víte, co dělat, když se potřebujete uklidnit?

Kortizol zkroťte dýcháním

Při stresu se vylučuje hormon kortizol, proti kterému bojuje vědomé dýchání. Stačí, když použijete časomíru (třeba kuchyňskou minutku), nastavíte ji na tři minuty, sednete si do pohodlné pozice a při počítání do pěti se zhluboka nadechnete nosem. Zadržte dech (na pět vteřin) a vydechněte při počítání do pěti. Opakujte, dokud časomíra nevydá signál. Tahle metoda 5-5-5 prohloubí váš dech, zklidní tělo i mysl a zkrotí vyšší krevní tlak (2).

Stáhněte si aplikaci, která vám umožní meditovat

Existuje mnoho bezplatných meditačních aplikací, jež pomáhají při uvolnění a relaxaci. Máte rádi zvuky lesa s praskajícím ohněm nebo uklidňující pláž s jemným větříkem? Namixujte si relaxační pozadí podle své libosti, zvuky si pak stačí pustit v mobilu a přes sluchátka, svět se rázem stane vyrovnanější (3). 

Pusťte si hudbu

Léčbu pomocí meditační a relaxační hudby používali již staří Egypťané. I když výběr hudby je individuální záležitostí, většina lidí oceňuje keltskou muziku, šamanské bubny, housle a píšťaly. Pro účely snížení stresu si stáhněte píseň třeba do své mp3 tu s sebou noste v tašce. Pakliže si song přehrajete přímo z internetu, pravděpodobně vám do něj skočí nechtěná reklama, která působí rušivě. Zároveň platí pravidlo, že hudba by se neměla pouštět příliš nahlas (3).

Dejte si relaxační šálek čaje

Najděte si klidné místo a vypijte šálek uklidňujícího čaje. Známý pro své relaxační vlastnostmi je třeba heřmánek. Bylo prokázáno, že tahle bylinka má pozitivní vliv na pocity úzkosti a nízké sebevědomí. Vhodná je ovšem i levandule. Co se týče oblíbeného zeleného čaje, tak u něj buďte opatrní. Zelené čaje obsahují v průměru 6,56 miligramu l-theaninu na gram čaje. L-theanin sice může pomoci zredukovat stres a zvýšit pocity klidu a relaxace, ale zelený čaj zároveň obsahuje i kofein, takže by se při duševní nestabilitě měl pít s mírou (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513238/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31758301/






Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat