Kouzelná meditace zklidní mysl

Nejde to a nejde! Meditace není tak jednoduchá, jak se na první pohled jeví. Jak zastavit tok myšlenek, když se potřebujete zklidnit? Vyzkoušejte hloupé otázky i odkvetlou pampelišku před nosem!

Meditace se praktikuje tisíce let. Původně měla pomoci prohloubit pochopení posvátných a mystických sil života, v dnešní době se běžně používá k relaxaci a redukci stresu. Pokud si chcete rozvinout každodenní meditační praxi, měli byste nejprve sami sebe ošálit. Tohle zklidní rozháranou a příliš aktivní mysl!

Stanovte si záměr

Úplně první věc, která vám pomůže pravidelně meditovat, je záměr (1). Před usednutím do tureckého sedu či jiné polohy, která je vám příjemná, si nahlas nebo v duchu opakujte větu typu „konečně pár minut věnuji jen sobě, uvolním se“.

Zmátněte svou mysl

I když si stanovíte záměr, vaše mysl se obvykle postaví proti vám a začne zpracovávat informace všeho druhu (1). V dnešní době roztěkanosti, kdy je těžké soustředit se na přítomný okamžik a zastavit se, mozku chvíli trvá, než přeřadí z výkonnostního režimu do toho neaktivního. Pomůžete mu tím, že si začnete klást nesmyslné dotazy. „Jakou barvu bude mít moje příští myšlenka? A proč psi nelétají?“ Zasmějte se nad tím, co vaše mysl vyplodí, a přejděte k dýchání.

Vizualizujte si odkvetlou pampelišku

V ideálním případě se snažte dýchat pouze nosem, stejně jako při józe. Stejně tak je důležité snažit se dýchat do břicha a nikoli do prsou. Při nádechu si počínejte pomalu a tiše, jako kdybyste nechtěli sfouknout odkvetlou pampelišku, která vám visí přímo před nosem. A když vzduch vypouštíte ven, pokuste se vydechovat dokonce ještě pomaleji. Pro začátek si mezi nádechem a výdechem dejte krátkou pauzu (1).

Vzdejte se očekávání

Zejména pokud jste v meditaci nováčkem, nechtějte od sebe zázraky. Meditaci věnujte krátkou chvilku, neočekávejte, že se ponoříte do absolutního klidu hned napoprvé, a vlastně se ani nemusí dostavit onen opěvovaný blažený zážitek. Pravda je taková, že prvních pár pokusů to tak nejspíš nebude. Meditace je mentální tréninková praxe, která se den ode dne zlepšuje v rámci hesla „bez práce nejsou koláče“ (1). Jakmile ale objevíte její skutečné kouzlo, nikdy toho nebudete litovat!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895748/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat