Hrbatá záda způsobují potíže se zažíváním

Stojíte i sedíte rovně? Nebo váš postoj a posez připomíná shrbenou hromádku neštěstí? Jestli se hlásíte spíše ke druhé variantě, nedivte se, že vás kromě zad a ramen bolí také žaludek.

Dnešní doba je taková… Shrbená! Nebo snad ne? Býváme podivně ohnutí během pracovní doby, v níž ťukáme do počítačové klávesnice. Jakmile přijdeme domů, vezmeme do ruky mobilní telefon a u lustrování sociálních sítí se hrbíme také. Ani u toho sezení na gauči nemáme úplně ideální polohu! A že tím trpí jenom záda? Omyl.

Děláme si pohodlí, kterým si však škodíme

Špatné držení těla bývá hlavní příčinou bolestí zádových svalů. Ano, taková je realita. Jenže na frak dostává i krk, stejně jako ramena. Jako by toho už tak nebylo až dost, v ohrožení se překvapivě ocitají i vnitřní orgány (1). Jak je to možné?

Když to tlačí tam, kde nemá

Páteř má své přirozené zakřivení, které vše drží tam, kde to má být. Když stojíte nebo sedíte, primárně toto prohnutí tlumí nárazy. Pokud se ale hrbíte, zakřivení nemůže správně plnit svou funkci a vy tak vyvíjíte tlak na místa, kterým to škodí, což mimo jiné vede i k zažívacím problémům. Rovněž tak oslabujete svaly, u nichž je potřeba, aby byly silné a aktivní (2). Správné držení těla, které je tou nejlepší možnou prevencí, dá podpořit. Jak a čím? Nejdřív to chce revizi pracovního prostředí.

Se židlí bývá kříž

Ano, je hezké, že máte na stole v kanceláři vázu s květinami a fotografii rodiny. Zaměřit byste se ale měli na podstatnější detaily. Máte-li sedavé zaměstnání, ujistěte se, že klávesnice počítače není příliš nízko a monitor zase daleko, abyste mohli číst a psát bez tendence k přílišnému naklánění. Důležitá je i pohodlná židle s bederní opěrkou a také sport, v ideálním případě s osobním trenérem, který poskytne cílený přístup na procvičení problémových partií. V neposlední řadě se nabízí i možnost nošení speciálních ortopedických pásů a pomůcek, které lze diskrétně skrýt pod oblečením (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889545/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1773697/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499985/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat