Esenciální oleje odpuzující otravný hmyz

Sezona grilování, výletů, procházek a posezení venku je konečně tu. A s ní přichází i dotěrný hmyz, který se dožaduje lidské i zvířecí krve. Jak a čím ho odehnat? Zkuste tyhle esenciální oleje!

Sklenka vína v ruce, přátelé, smích, oheň, hudba, stmívání, svíčky, dobré jídlo. Není nic horšího, než když vám večerní posezení kazí dotěrný hmyz, štípance, zarudlá pokožka a v tom závažnějším případě i alergie na samotný hmyz. Ta se projevuje kopřivkou, otoky kůže a sliznic, zvracením, průjmem, rýmou, ztíženým dýcháním či dušností. Chcete těmto nepříjemným stavům předcházet? Tohle jsou nejlepší esenciální oleje (2), které vás na balkoně, terase či v zahradě nenechají ve štychu!

Levandule

Odpuzuje komáry, mouchy, ale i mravence. Levandule se považuje za bio repelent, který také zklidňuje svědění při kousnutí klíštětem. Stačí zasažené místo potřít pár kapkami esence, popřípadě ji smíchat s nosným olejem, kupříkladu ricinovým. Svědění okamžitě ustane.  Pokud nemáte levanduli, další výbornou možností je esenciální olej z citronové trávy.

Pelargonie

Mezi nejrozšířenější okrasné repelenty patří muškáty, jinak zvané pelargonie. Pochopitelně, že je moudré se těmito květy obklopit ze všech stran, ale esence se taky hodí. Do lahvičky s vodou a rozprašovačem přidejte několik kapek, protřepte a používejte jako vonný sprej.

Citronela

Olej z citronely má antiseptické, antibakteriální, antirevmatické a repelentní vlastnosti, je tudíž vhodný pro boj s okřídlenými záškodníky. Citrusově bylinné aroma zároveň výborně neutralizuje veškeré nepříjemné pachy.

Hřebíček

Proti mouchám a dalšímu hmyzu zabírá i hřebíček, který je zároveň lokálním anestetikem, když už si na vás nějaká ta breberka smlsne. Podle studie je to dokonce jeden z nejsilněji působících esenciálních olejů proti klíšťatům (1), jež patří mezi nejvýznamnější přenašeče původců zoonotických chorob v Evropě. Hřebíček je odpuzuje v 83 procentech případů.

Tymián plazivý či tymián červený

Bodaví hmyzáci nemají šanci, pokud ve své bylinkové zahrádce máte vysazený tymián plazivý nebo tymián červený. I jeho esenciální verze odhání mouchy a klíšťata, navíc revitalizuje a podporuje zdravý imunitní systém.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28645519/curingvision.com, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6189689/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat