Příznaky syndromu děravého střeva

Střevo je jeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla. A může být děravé! Jak se to pozná a proč je vždy výhodné nakupovat čerstvé potraviny?

Hippokrates, otec moderní medicíny, kdysi řekl, že všechny nemoci začínají ve střevech. Více než dvě tisíciletí po jeho smrti jsou jeho slova aktuálnější než kdy dřív. V posledních letech se prosakování střeva považuje za autoimunitní onemocnění. Ale proč je vlastně střevo děravé? Syndrom propustného střeva v angličtině leaky gut (LG) známé také jako střevní hyperpermeabilita, je onemocnění, které se objevuje, když toxiny a zánětlivé látky „prosakují“ střevními stěnami do krevního řečiště (1). Co to pro organismus znamená?

V pozadí stojí strava i stres

Na vině jsou genetické predispozice, chronický stres, špatná strava, zejména ta, která obsahuje alergeny a zánětlivé potraviny, jako jsou nenaklíčené obiloviny, přidaný cukr, rafinované oleje, syntetické potravinářské přísady, konvenční mléčné výrobky a alkohol, roli hrají i chemikálie a toxiny či bakteriální nerovnováha (1). (Již dávno se ví, že střevní mikroflóra je důležitá pro podporu epiteliální bariéry a prevenci autoimunitních reakcí.) (2). Máte šanci problém odhalit včas?

Příznaky děravého střeva

Že se něco takového děje, tělo dává najevo několika signály, mezi které patří bolesti kloubů, žaludeční vředy, infekční průjmy, syndrom dráždivého tračníku, zánětlivá onemocnění střev (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida), bakteriální přerůstání tenkého střeva, celiakie, rakovina jícnu a kolorektální karcinom, alergie, infekce dýchacích cest, akutní zánětlivé stavy (sepse, selhání více orgánů), chronické zánětlivé stavy (jako je artritida), poruchy štítné žlázy, metabolická onemocnění související s obezitou (ztučnělá játra, diabetes 2. typu, srdeční choroby) či autoimunitní onemocnění (lupus, roztroušená skleróza a další) (1).

Netěsné střevo nemusí přímo způsobit některý z těchto stavů, jde spíše o to, že u lidí, kteří mají střevní problémy, vzniká větší pravděpodobnost, že budou mít řadu dalších zdravotních problémů. Hovoří se o potížích se štítnou žlázou, citlivosti na potraviny, malou absorpcí živin nebo zánětlivých stavech kůže (1).

Jak se zbavit problémů?

Dobrou zprávou je, že nic není ztraceno. Odborníci vyvinuli čtyřstupňový proces (3), který pomáhá netěsné střevo léčit.

  1. Odstraňte potraviny a faktory, které poškozují střeva.
  2. Nahraďte je léčivým jídlem, jež nezpůsobuje záněty. Preferujte čerstvou zeleninu a ovoce.
  3. Opravte střeva pomocí specifických doplňků stravy, jako je kyselina máselná.
  4. Vyrovnejte svůj mikrobiom pomocí probiotik (prospěšných bakterií).

Vždy začněte odstraněním zpracovaných potravin – včetně nenaklíčených obilovin, přidaného cukru, syntetických přísad a všeho umělého a dochucovaného. Výsledky se dříve či později dostaví.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6790068/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996528/, (3) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/22724-leaky-gut-syndrome







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat