Výtok z bradavek není příjemná věc

Již v raných fázích těhotenství si některé ženy mohou všimnout vodnatého až mléčného výtoku z bradavek. Jedná se o předvoj skutečného mateřského mléka. Ale co když vám z prsou něco vytéká, ale vy gravidní nejste? V některých případech se není třeba bát!

Výtok z bradavek (1) se častěji vyskytuje v obou bradavkách, přičemž se obvykle uvolní, když hroty prsou zmáčknete či jinak stimulujte. (Možná jste to nevěděli, ale normálně je na každé bradavce otevřeno 15–20 mlékovodů!) Ale proč prsa produkují tekutinu – navzdory tomu, že se nechystáte na roli matky? Důvody mohou být banální i vážné.

Hormonální výkyvy

Když se zblázní hormony, nikdo je nezastaví. Výtok z bradavky se někdy objevuje v období těsně před menstruací nebo okolo menopauzy. To mají na svědomí hormonální změny, jež mohou přispět k zánětu a zablokování kanálků umístěných pod bradavkou. Pokud se tak stane, výtok je obvykle nazelenalý či žlutý (2).

Sexuální styk

I hlazení a sání ňader při sexu nemusí zůstat bez odezvy. Orgasmus uvolní prolaktin, což je stejný hormon, který se tvoří v ženském těle v období kojení. Tekutina je pak už jen výsledkem jeho zvýšené hladiny (2).

Galaktorea

Galaktorea jednoduše popisuje stav, kdy ženské prsy vylučují mléko nebo mléčný výtok z bradavek, i když nejsou těhotné a nekojí. V pozadí tohoto stavu jsou nádory hypofýzy, některé léky včetně psychofarmak, nelegální drogy, ale i bylinky (jako je anýz nebo fenykl) (2).

Na základě lékařského vyšetření lékař určí, zda je výtok z bradavek normální, fyziologický, s nímž se během života setká přibližně 50–70 % žen, nebo abnormální (patologický). (Dobrou zprávou je, že většina patologických stavů, které způsobují výtok z bradavek, nejsou závažné a lze je snadno léčit.) (2).

Intraduktální papilom

Jedná se o nerakovinné výrůstky v kanálcích prsu. Jsou nejčastějším důvodem, proč ženy zažívají abnormální výtok z bradavek. Když se zanítí, mohou o sobě intraduktální papilomy dávat vědět prostřednictvím příměsi krve či lepkavou strukturou. Sluší se uvést, že krev v bradavkách nikdy není normální. (Mezi další příznaky abnormality patří výtok pouze z jednoho prsu a výtok, který se objevuje spontánně, aniž by byl něčím vyprovokován.) (3).

Rakovina

Existují i případy, kdy výtok zvěstuje nějakou z forem rakoviny prsu. To je pravděpodobné hlavně tehdy, doprovází-li vytékající tekutinu bulka nebo jiný útvar v prsu. V případě obav nebo podezření na něco takového okamžitě kontaktujte svého lékaře (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4435873/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430938/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519539/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3506094/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat