Rychlou chůzí pomaleji ke stárnutí

Chystáte se na procházku? Pokud chcete svůj biologický věk snížit o několik let, zapomeňte na pomalé tempo a nasaďte to rychlé. Zní to divně? Nepochybně. Ale prý to funguje více než spolehlivě!

V jednoduchosti je síla. Zda to platí i na chůzi? Tak to bez debat! Ostatně, neříká se snad, že právě ona představuje jeden z nejlepších a nejméně náročných způsobů cvičení? Co se týká jejích zdravotních pozitiv, seznam je pořádně dlouhý.

Krok sun krok a tělo si libuje

Taková procházka, to je věc. Nejde jen o to, že špacír na čerstvém vzduchu zkrotí stres a podpoří spalovaní kalorií, což přispěje k hubnutí. Chůze prý omezuje i chuť na sladké, přičemž reguluje škodlivý cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi, podstatně snižuje riziko rakoviny a zmírňuje bolesti kloubů. Také posiluje imunitní funkce a povzbuzuje kreativní myšlení. Obecně se doporučuje, abychom se této aktivitě věnovali alespoň 30 minut denně (1). Že tohle v zájmu své kondice zvládnete levou zadní? To je dobře. A když už, vytěžte z této činnosti maximum. Pokud do toho pořádně šlápnete a nasadíte ostřejší tempo, možná pak budete moci vyhodit veškeré omlazující krémy a séra, kterými se snažíte otupit zub času. No vážně!

Letím s větrem o závod, proto nestárnu

Britští vědci se zase vyznamenali a ukázali světu, že se nebývalý objev dá nalézt i tam, kde by ho nikdo nečekal. Jejich ojedinělá studie (2), do níž bylo zahrnuto celkem 400 tisíc dospělých jedinců, totiž prokázala přímou souvislost mezi rychlou chůzí a zpomaleným stárnutím. A pozor – nejde o pouhé minuty, ale celé roky! Na základě získaných dat vědecký tým z Leicesteru došel k neomylnému přesvědčení, že rychlejší chození může biologický věk člověka ve středním věku ponížit o celých 16 let. Je to prý dáno tím, že ovlivňuje chromozomy a prodlužuje délku telomerů. Jen tak pro vysvětlenou – telomery jsou hlavní indikátory biologického věku. A svižná chůze má na ně doslova revitalizační vliv! Stačí si tedy jen zvolit cíl dnešní procházky a vyzkoušet to v praxi.

Zdroje: (1) www.harvard.edu/staying-healthy/5-surprising-benefits-of-walking, (2) www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420133538.htm






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat