Pánevní dno si zaslouží větší péči

V jaké kondici je vaše pánevní dno? Nechtělo by trochu posílit? Vyzkoušet můžete oblíbené Kegelovy cviky, Venušiny kuličky nebo běžně prodejné elektrostimulační zařízení.

Pánevní dno je dost možná jednou z nejpřehlíženějších a nejpodceňovanějších částí těla. Ale pozor, ačkoli se většinou skloňuje se ženami, mají ho i muži! K čemu je vlastně dobré a proč se okolo něj dělá takový povyk?

Dlouhý popis pracovní činnosti

Pánevní dno, které je strukturou vazů a tří svalových vrstev, toho má na práci opravdu hodně. Vytváří totiž podporu pro orgány v břišní dutině a je neodmyslitelnou součástí celkové stabilizace trupu. I když by to řekl asi málokdo, úzce souvisí také s dýcháním. Rovněž má sexuální funkci, a pokud je v kondici, zabraňuje inkontinenci neboli úniku moči. Právě s tou kondicí ale bývá trochu potíž (1).

Mateřství je krásné. Ale mívá následky

Podle amerického úřadu National Institutes of Health (2) má s touto částí těla problémy zhruba čtvrtina žen. Projevuje se to pak častými zácpami a výše zmíněnou inkontinencí, ovšem dochází i k bolestem při pohlavním styku, přičemž se výrazně snižuje síla i prožitek orgasmu. Pánevní dno oslabuje celá řada faktorů. Tím největším je asi mateřství, neboť jeho svaly se během těhotenství a porodu natahují na více než dvojnásobek své původní délky. Roli v oslabení sehrávají i špatné toaletní návyky při vyprazdňování. Do celé záležitosti zasahuje také genetika (1). Jenže tím výčet zdaleka nekončí.

Čas prostě nezastavíš

Stárnutí, hormonální změny, které přicházejí s menopauzou, chronický kašel, zvedání těžkých břemen i nadváha. Všechno tohle pánevní dno zatěžuje, kvůli čemuž se časem oslabí (1). Co se s tím dá dělat?

Jde se cvičit, dámy!

V dnešní době existuje metod na posílení pánevního dna hned několik. Doporučují se takzvané Kegelovy cviky (3). Dají se provádět kdekoli a stačí jim věnovat pár minut denně. Nejprve je nutné svaly lokalizovat, což se dělá tím, že se na toaletě několikrát zadrží a pustí moč. Po hmatu se pak na břiše dá určit, o které svaly jde. A s tím už se dá pracovat! Posilovat se následně dají vleže i vsedě, a to opakovaným zatínáním na zhruba tři vteřiny. Nabízí se i řešení v podobě Venušiných kuliček. Toto vybavení už dávno nepatří jen do sortimentu sexshopů! Jistý způsob představují i elektrostimulační přístoje vyrobené z lékařského silikonu, jež jsou na trhu běžně k mání.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559246/, (2) www.nih.gov/news-events/news-releases/roughly-one-quarter-us-women-affected-pelvic-floor-disorders, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555898/






Celkem 3 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat