Práce na směny podporuje obezitu

Práce na směny je pro tělo velký stres, to je všeobecně známo. Podle nedávné studie jsou lidé, kteří pracují dlouho do noci nebo pouze v noci, ale také často náchylní k obezitě.

Lidé, jejichž pracovní doba trvá do pozdních nočních hodin, nebo dokonce probíhá pouze v noci, musí dlouhodobě nebo trvale změnit svůj každodenní život. Problém je v tom, že mění svůj přirozený biorytmus – a to může mít negativními důsledky pro zdraví (1). Kromě toho jsou pracovníci na směny náchylnější k riziku obezity více než ostatní pracovníci. Zjistili to nyní ve srovnávací studii (2) výzkumníci z Číny a Nizozemska. Její výsledky ukazují, že se zvyšuje především riziko hromadění tuku na břiše.

Směnující pracovníci budou pravděpodobněji tlustí

Svojí meta-studií (2) chtěli vědci zjistit, zda a jak práce na směny ovlivňuje tělesnou hmotnost zaměstnanců. Za tímto účelem porovnali celkem 28 studií na toto téma a souhrnně je zhodnotili. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří pracují na nočních směnách, mají o 23 procent větší riziko vzniku nadváhy nebo obezity (velmi závažná nadváha s obezitou).

Zvýšené riziko břišního tuku

Studie (2) také prokázala, že pracovníci na směny mají také vyšší pravděpodobnost vzniku hromadění tuku na břiše (abdominální obezita). Toto riziko se zvýšilo o 35 procent. Ukázalo se, že abdominální obezita je pro zdraví velmi nebezpečná, protože břišní tuk aktivně působí na metabolismus a může poškodit orgány.

Velmi nebezpečná je trvalá noční směna

Ne každá pozdní pracovní doba je ale stejně škodlivá. Nejvyšší riziko obezity platí pro pracovníky, u nichž je noční směna trvalá. Pracovníci, kteří pracují na směny střídavě, na druhé straně měli menší pravděpodobnost, že budou mít problémy s obezitou. Na základě výsledků autoři studie vyzývají ke změně systému směn: Zaměstnanci by měli mít možnost pravidelně měnit směny (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181781/, (2) www.researchgate.net/publication/325440039_Is_shift_work_associated_with_a_higher_risk_of_overweight_or_obesity_A_systematic_review_of_observational_studies_with_meta-analysis






Celkem 4 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat