Terapie lesem zlepšuje náladu a mírní stres

Hledáte způsob, jak zklidnit svoji mysl, utřídit si myšlenky a do slova a do písmene vypnout? Jděte se projít do lesa, pobyt mezi stromy nahrazuje psychoterapii a umožňuje vnímat svět jinýma očima!

Kdekdo dnes hledá způsob, jak ventilovat úzkost a napětí z práce, vztahů i zdravotní oblasti. V tomto hledu se stala populární třeba taková jóga, ovšem ne každý má čas či dispozice ji pravidelně cvičit. Ale ono to vlastně ani není potřeba. Studie z roku 2010 zjistila, že účastníci, kteří se prochází lesem, mají nižší krevní tlak a hladinu kortizolu neboli stresového hormonu (1).

Bezdrátová nabíječka psychiky

Pobyt venku je obecně spojen s fyzickou aktivitou a není žádným tajemstvím, že udržuje klouby volné a pomáhá s chronickou bolestí a ztuhlostí. Navíc, když se procházíte zelení, pravděpodobně vás ani nenapadne sahat po telefonu a řešit pracovní záležitosti. To umožňuje soustředit se na sebe a všímat si běžných, všedních věcí, na které jinak nezbývá čas nebo energie. Pravděpodobně zaznamenáte i ty nejmenší detaily kolem sebe, včetně zpěvu ptáků, šumění potoka či tance větru (2).

Příroda prokazatelně snižuje kognitivní únavu a pouhých pár minut procházky reguluje úzkosti a deprese (3). Abyste se mohli bavit, nepotřebujete přístup do lesa – postačí jakákoli zelená plocha, kupříkladu louka za městem. Než se ale vydáte po vlastní ose, udělejte několik opatření.

Na co si dát před odchodem z domu pozor?

Chraňte svou pokožku a tělo. Použijte opalovací krém a noste čepici nebo klobouk. Určitě se nastříkejte sprejem proti hmyzu a oblečte si světlé (ideálně bílé) oblečení, na kterém rychleji a snadněji zaznamenáte přítomnost klíšťat. V roli repelentů chránících před klíšťaty se uplatňují esenciální oleje, jako je třeba cedrové dřevo, levandule, citronella, eukalyptus, pelargónie, citronová tráva, pomeranč, rozmarýn, šalvěj, tea tree či tymián. Komárům zase nevoní skořice, hřebíček, pelargonie, pomeranč, máta peprná nebo rozmarýn (4).

Zároveň myslete na kvalitní obuv. I když venkovní fyzická aktivita přináší mnoho zdravotních výhod, může zvýšit bolest pohybového aparátu. Vždy u sebe mějte lahev s vodou a pijte v pravidelných intervalech. Hlavní složkou potu je totiž voda, kterou tělo při pobytu v lese či kdekoli jinde potřebuje získat zpátky (4).

Zdroje: (1) www,environhealthprevmed.biomedcentral.com/articles/10.1007/s12199-009-0086-9, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3710158/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6616085/, (4) názor autora






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat