Ochrana pokožky před modrým světlem

Modré světlo je pro pokožku nebezpečné. Dokonce jí škodí víc než ultrafialové záření! Jak se proti tomu bránit? Tyhle čtyři tipy odvrátí nejen stárnutí!

Modré světlo je vysokofrekvenční, vysoce energetická část světelného spektra, která vyzařuje z elektronických zařízení, jako jsou televize, tablety a mobilní telefony. Působí na přirozený biorytmus našich těl, unavuje oči a může způsobit i nespavost, s čímž se pojí další problémy.  Ten, kdo nespí, má sníženou hladinu testosteronu, takže trpí sníženým libidem. Modré světlo, viditelný odstín světla o vlnové délce mezi 400 a 450 nanometry, je velmi zrádné, protože přenáší více energie na foton světla než ostatních šest barev viditelného spektra (1).

Pokud používáte své telefony a počítače až příliš často, zhoršujete nejen své spánkové návyky, ale kondici pokožky (2). Modré světlo totiž proniká totiž do hlubších vrstev kůže, vlivem čehož dochází k ochabování kolagenových a elastinových vláken a nadměrné tvorbě melaninu. Počítejte tak s předčasným stárnutím, vráskami a vznikem pigmentových skvrn (3)! Zde jsou čtyři užitečné tipy, jak zabránit jeho účinkům (4).

Filtrujte

Filtry obrazovky mohou fungovat jako štít proti modrému světlu a snížit tak jeho škodlivé působení. Na svých přístrojích minimalizujte jas, nebo svůj telefon a notebook přepínejte do nočního režimu.  

Používejte hydratační krém na vodní bázi

Elektronická zařízení generují teplo, které může způsobit vysušení pokožky. Abyste tomu zabránili, nanášejte na obličej, a to v pravidelných intervalech, dobrý hydratační krém. Nejlepší je ten, který obsahuje kyselinu hyaluronovou a silné antioxidanty, jako je vitamin A (retinol) a vitaminy B, C a E. Na trhu jsou k mání i obličejové oleje s filtrem anti-blue light. Obvykle se aplikují ráno a večer na očištěnou pleť. Na suchou pokožku můžete také použít jemný čisticí peeling, ale s mírou.

Oplachujte obličej

Mytím obličeje v pravidelných intervalech se zbavíte všech radikálů, které se vyskytují při dlouhém pobytu před obrazovkou. Po ruce mějte i osvěžující vodní mlhy ve spreji, které se hodí zvláště v horkých dnech. (Uchovávejte je v ledničce.)

Dbejte na časté přestávky

Vždy po hodině u telefonu či počítače se zvedněte a dejte si pauzu, abyste snížili únavu očí a pleť si aspoň na chvíli oddychla. Zároveň nezapomínejte na pitný režim, který předchází dehydrataci organismu.

Zdroje:(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734149/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8307003/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33247615/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat