Plavání pomáhá při nepříjemné artritidě

Trápí-li vás ranní ztuhlost kloubů, únava či zatvrdlé bouličky tkáně pod kůží (tzv. revmatoidní uzly), kupte si plavky a permanentku do některého z veřejných bazénů. Proti artritidě se totiž dá bojovat plaváním!

Plavání je skvělé cvičení, protože musíte hýbat celým tělem proti odporu vody. Plavání odstraňuje stres, buduje vytrvalost, svalovou sílu a kardiovaskulární kondici, pomáhá udržovat zdravou váhu, pečuje o srdce a plíce, tónuje svaly, zlepšuje koordinaci, rovnováhu a držení těla a poskytuje příjemný způsob ochlazení v horkém dni (1). Teď se navíc ukázalo, že je přítelem všech těch, kdo trpí artritidou.

Oblečení dolů, prosím!

Artritida je degenerativní stav onemocnění kloubů, což znamená, že příznaky se časem zhoršují. Artritidou mohou trpět lidé bez ohledu na věk, ovšem některé změny v životním stylu a od jejích projevů, hlavně od bolesti kloubů, otoků či citlivostí kloubů na dotek, ulevují (2). Jednou z možností, jak artritidu zmírnit, je právě plavání (3).

Stav beztíže

Pohyb ve vodě představuje jedno z nejlepších cvičení, které může pomoci snížit ztuhlost svalů a vrátit jim život. Zároveň stimuluje krevní oběh a pomáhá udržovat a budovat sílu spolu s kardiovaskulární kondicí. Plavání a další podobné aktivity na vodní bázi obecně usnadňují lidem postiženým artritidou překonat bolestivé pohyby v kloubech, protože voda podporuje a nadnáší 90 % tělesné hmotnosti osoby (3).

Pozor, začínáme

Začít s plaváním je snadné. Je to sport pro všechny věkové skupiny, úrovně dovedností a kondice. Než se do toho dáte, budete si muset koupit plavky a nějaké brýle. Před prvním „ponorem“ zvolte bezpečné prostředí, u vody se protáhněte a krátce zahřejte klouby a svaly. Mějte po ruce dostatek tekutin a pravidelně pijte. S plaváním to určitě nepřehánějte to, pokud jste dlouho nikterak necvičili. Kromě plavání můžete změnit i svůj jídelníček (4).

Co jíst?

Vyvážená strava poskytuje tělu nástroje, které organismus potřebuje, aby se poškození kloubů nerozšířilo. Hlavní je přijímat potraviny, o nichž je známo, že působí protizánětlivě. Doporučují se převážně ryby či jiné zdroje omega-3 mastných kyselin, jako jsou chia semínka, lněný a extra panenský olivový olej a vlašské ořechy. Dále je pak vhodná tmavá listová zelenina a kurkuma, také mléko bohaté na vápník, česnek, brokolice, brambory, čočka, celozrnný chléb a těstoviny (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389628/.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6002002/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518992/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8955208/, (4) názor autora, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389628/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat