Opalovací krém jako povinná výbava do auta

Některé druhy rakoviny kůže postihují levou stranu těla. Je to náhoda? Kdepak. Může za to slunce pronikající bočními skly automobilu, před kterým se řidiči nechrání opalovacím krémem. Jak zodpovědně ho používáte vy, a to nejen v létě?

Léto pomalu končí, což je pro mnohé důvod k vyhození opalovacího krému. I vy si říkáte, že vám letos posloužil více než dost a ten poslední zbyteček už není potřeba? Pletete se. Jen si ho nechte. A mažte se s ním nejen při venkovních aktivitách, ale i v autě!

UVA a UVB paprsky

UVA paprsky mají delší vlnovou délku. Více spojovány se stárnutím pokožky bývají proto, že pronikají hlouběji do kůže. Kromě toho, že značně urychlují a podporují tvorbu vrásek, jsou zodpovědné i za pihy a stařecké skvrny. UVB paprsky mají zase kratší vlnovou délku, přičemž se dávají do souvislosti s opálením, spáleninami a puchýři (1). A co má tohle všechno společného s autem i jinými dopravními prostředky?

Neriskujte zbytečně

Stručně řečeno, protože jsou UVA paprsky delší a pronikavější, na rozdíl od UVB paprsků snadno pronikají skly. To znamená, že po celou dobu jízdy, kdy slunce pálí přes okna, může být vaše pokožka v ohrožení. Tedy pokud jí předem neposkytnete ochranu (2). Každý by si měl uvědomit, že použití opalovacího krému není jen prevence spálení od slunce, ale i způsob, jak se vyhnout rakovině. Nebo si myslíte, že máte chytré auto, které vás onemocnět nenechá?

Dvě strany jedné mince

V dnešní době má mnoho autoskel filtry na blokaci UVA a UVB paprsků, ovšem týká se to většinou jen předních skel. I z tohoto důvodu jsou některé druhy rakoviny levostranné (3). Přední sklo vám jakýsi štít možná poskytne, ale levou stranu těla máte při řízení nechráněnou. Tak před cestováním nezapomeňte na opalovací krém!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15479155/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441949/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat