Častým narušitelem pozornosti bývá mozková mlha

Mozková mlha může postihnout každého. Může za ni dlouhodobé pracovní přetížení i covid-19. Jak se s ní vypořádat a kdy raději navštívit lékaře?

V poslední době nějak ztrácíte přehled o svých myšlenkách? Máte pocit, že vám hlava nějak „vynechává“? Můžete mít mozkovou mlhu. Tento stav způsobuje letargii, nesoustředěnost, vyčerpání a zapomnětlivost, což pochopitelně ztěžuje každodenní fungování (1).

Když člověk není ve své kůži

Mozková mlha je v podstatě nejasné myšlení. Lidé mají potíže s koncentrací a hůře si vybavují slova. U některých se výrazně zpomalí zpracovávání informací. Je to jako když přiletíte z dálkového letu a jste psychicky unavení. Nemůžete jasně uvažovat, přičemž máte problémy s rozhodováním (1). Ale proč se vám to děje, když jste odnikud nepřijeli?

A zase ten kovid!

V pozadí této nepříjemné duševní letargie může stát více důvodů. Počítá se mezi ně chronický stres nebo dlouhodobější pracovní přetížení. Nemáte toho v zaměstnání nějak moc? Příčina se možná skrývá právě tady. Ovšem s mozkovou mlhou prý souvisí i spánková deprivace, hormonální změny či nechvalně známý koronavirus (2). Ten aby někde nechyběl, že…

Něco jako alzheimer?

Ze studie (3) zveřejněné v magazínu Journal of Medical Virology vyplynulo, že mozkovou mlhu registruje více než sedm procent osob s prodělaným covidem-19. Její autoři, kterými jsou vědci z australské vysoké školy Swinburne University of Technology, ji v tomto případě přirovnávají s Alzheimerovou chorobou. Ukázalo se, že fragmenty proteinů ze SARS-CoV-2 vytváří agregované shluky známé jako amyloidy. Ty vypadají podobně jako amyloidní plaky po zorované u jedinců s neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba (2). Dá se tato situace nějak řešit? Nebo je vše ztracené?

Nejvyšší čas na změny

Mozková mlha je do značné míry subjektivní stav, při němž je prevence i samotná léčba založená na příčině. Chce to změnu harmonogramu i lepší uspořádání povinností, aby bylo více prostoru pro kvalitní spánek. Hodně odpočívejte a mezi danými úkoly si dělejte pravidelné přestávky. Soustřeďte se také na zdravou stravu, a pokud ani tak nepřijde žádné zlepšení, doporučuji nechat se vyšetřit u svého praktického lékaře (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34714198/, (2) nature.com/articles/s41467-022-30932-1.epdf?sharing_token=4ityinz992tQ8lo8SrW3l9RgN0jAjWel9jnR3ZoTv0PJbp2L2SFs_kR_ijc4aDEjvPVKx5iHv2LPolyQrmANrON3GWXqS, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmv.27404?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8809226/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat