Spaní s domácím mazlíčkem má určitá zdravotní rizika

Spíte se svým psem, nebo kočkou? Ano, není to nic neobvyklého. Co když se ale tak nakazíte vzteklinou, nebo toxoplazmózou? Možné to prý je!

Spaní s domácím mazlíčkem rozdělilo svět na dva nesmiřitelné tábory (1). Zatímco jedni tvrdí, že je to naprosto v pořádku, pro druhé je to až trestuhodně nehygienické. Jaký názor máte na celou věc vy? Buď jak buď, ze statistik (3) vyplývá, že 45 procent majitelů psů a 61 procent vlastníků koček své čtyřnohé parťáky pouští do postele den co den. Opravdu se s nimi kvalitně vyspí? Prý ani omylem!

Azore, ty se zase roztahuješ!

Bez ohledu na to, jak rozměrově prostornou má člověk matraci, přítomnost chlupatého člena rodiny noční odpočinek podstatně zhorší, shodují se odborníci (4). A to dokonce hned z několika důvodů. Tím prvním je, že se zvířata pohybují a vydávají zvuky, což je samo o sobě rušivým elementem. Co ten druhý? Jakmile si němé tváře lehnou na svého páníčka, zvýší mu teplotu těla – ani tohle kvalitnímu spánku moc nepřidá. Vzít v potaz se musí i obava lidí, že svého nejlepšího přítele zalehnou, stejně jako fakt, že i zvířátka mají noční můry, proto kvůli špatným snům mohou svého majitele nechtěně kousnout. Že kvůli tomuhle psa ani kočku z lože nevyženete? Jistě, je to vaše volba. Ale měli byste vědět, co všechno vám hrozí.

Láska se dokáže vymstít

Své čtyřnohé miláčky zbožňujeme a mnohdy uděláme všechno, co jim na očích vidíme. Proto si jen málokdy uvědomujeme, že nám svým způsobem mohou ublížit. Konkrétně tím, že nás nakazí nějakou chorobou. Neslyšeli jste třeba o nemoci kočičího škrábnutí? Jde o bakteriální infekci, ke které můžete přijít tak, že se sliny infikované kočky dostanou do otevřené rány nebo očního bělma. Ačkoli se to pochopitelně může stát i ve vašem bdělém stavu, v noci opatrnost a obezřetnost výrazně klesá, že? Pes i kočka může na svého „chlebodárce“ vzácně přenést i vzteklinu, stejně jako toxoplazmózu, kterou si podle americké neziskové organizace Mayo Clinic (2) odnesou zejména jedinci s oslabenou imunitou. Ve vzduchu visí i riziko plísňových infekcí, tedy alespoň tak to uvádí internetový server MedicineNet.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7070703/, (2) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toxoplasmosis/symptoms-causes/syc-20356249?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.studyfinds.org/pet-owners-food-from-scratch/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26478564/, (5) www-medicinenet-com.translate.goog/catching_ringworm_from_pets/views.htm?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat