Zdravé návyky ze všech koutů světa pro lepší den

Holanďané všude jezdí na kole, Francouzi se zásadně nestravují v práci a Finové zase chodí s hůlkami. A všechny tyto národy mohou dobrou náladu rozdávat! Inspirujete se jimi také?

Každodenní život nám předhazuje spoustu stresorů. Jeho výzvy neberou konce! Ať už jde o práci, partnerské vztahy, rodinné záležitosti, zdraví či finance, vždycky se najde něco, co nás může vyhodit z psychické rovnováhy. Ale také nemusí! Začlenění dobrých návyků do běžného denního rozvrhu nám umožňuje převzít kontrolu nad klidem a duševní pohodou. Jenže jaké návyky si osvojit? Inspirace může být přímo světová. Co takhle zabrousit prstem po mapě na tato místa?

Finsko je ve znamení nordic walking

Finsko nabízí mnoho skvělých a atraktivních věcí. Jmenovat můžeme například epické krajiny, sauny nebo rozsáhlá jezera. Panuje tu taková uvolněná atmosféra, že místní obyvatelé dle statistik patří k nejšťastnějším lidem na planetě. Jak jen to dělají? Tajemstvím je možná pravidelná chůze s hůlkami neboli nordic walking. Nedávná kanadská studie (1) prokázala, že tato činnost zlepšuje funkční kapacitu i  schopnost vykonávat každodenní náročné úkoly. Sluší se zmínit, že speciální hůlky seženete na internetu i v obchodě se sportovním vybavením. Jejich cena se pohybuje od několika stokorun až po několik tisíc. Co dalšího můžete udělat?

Jezte jako Francouz

Jak probíhá váš oběd, když jste v práci? Přinesete si do určené místnosti ohřáté jídlo z mikrovlnky, rozmočený toust nebo zbytky včerejší večeře? Za to by vás ve Francii nepochválili. Tamní zákoník práce zaměstnancům dokonce vyloženě zakazuje, aby jedli na pracovišti. Důraz se tu klade na změnu prostředí, což prý podporuje optimismus, kreativitu i produktivitu. Pokud tedy můžete, oběd si dopřejte na čerstvém vzduchu či kdekoli jinde – hlavně ne v práci (3)!

Cestujte jako Nizozemec

Nizozemci se proslavili nejen větrnými mlýny, tulipány a dřevěnou obuví, ale i jízdou na kole (2). Na tomto dopravním prostředku podnikají bezmála 30 procent veškerých cest, ať už míří kamkoli. Je dobře zdokumentováno, že fyzická aktivita je nejlepším lékem na stres, neboť stresové chemikálie doslova spaluje. Nemluvě o tom, že stimuluje produkci endorfinů. Nechcete oprášit bicykl a trochu se projet?

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220615102907.htm?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.bicyclenetwork.com.au/newsroom/2021/03/11/the-netherlands-by-numbers/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#:~:text=The Dutch make 28 per,km per day per person, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683023/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat