Superschopnost vašeho těla se jmenuje bloudivý nerv

Nerv, který „bloudí“? To je Nervus vagus, díky němuž se vaše tělo snadno vypořádá se záněty. Tenhle hrdina vám zlepšuje i paměť, usnadňuje učení nových dovedností a pomáhá při trávení. Chcete jeho aktivitu pořádně nakopnout? Jděte se projít!

Víte, že se ve vašem těle nachází bloudivý nerv? Latinsky se nazývá Nervus vagus. Jak ho nejlépe popsat? Je to kapitán a vůdce parasympatického nervového systému, který vysílá signály z mozkového kmene do všech orgánů. Obrovský vliv má na srdce, plíce, střeva i to, jak zvládáte stresové situace (4). Jakými dalšími způsoby pro vás pracuje?

Zánět ostrouhá

Nervus vagus je něco jako superschopnost vašeho těla. Provozuje totiž rozsáhlou síť vláken křižující celý organismus. K čemu je to dobré? Když dostane signál, že se o vás pokouší zánět, okamžitě se postará o produkci protizánětlivých neurotransmiterů, čímž zreguluje imunitní reakce. Tedy alespoň tak jeho působení popisuje studie (2) zveřejněná v magazínu Bioelectronic Medicine.

Paměť jako slon

Německý výzkum (2) z roku 2021, o jehož poznatcích informuje časopis The Journal of Neuroscience, zase prokázal, že aktivita vagusového nervu zlepšuje dlouhodobou paměť i zpracovávání informací. Jedním ze způsobů, jak ho stimulovat a zabojovat tak proti zapomnětlivosti, je pravidelný pohyb, domnívají se lékaři. Nemusíte se však mučit v posilovně a zvedat tam těžká závaží, bohatě stačí běh, chůze nebo krátké domácí cvičení.

Ukázkové trávení

K pracovním povinnostem zmíněného nervu patří i podpora trávení. Dohlíží na uvolňování žaludečních kyselin a stahování žaludečních svalů. Zasahuje i do vyprazdňování a celkově pomáhá řídit procesy ve vašich útrobách (4).

Mentor nových dovedností

Chcete se naučit něco nového? Ať už jde o cizí jazyk nebo jinou dovednost, bez bloudivého nervu by se vám to nepodařilo. Tedy alespoň takový názor zastávají na základě své studie (3) američtí vědci z Coloradské univerzity. Podle nich se tento bloudivý superhrdina podílí na regulaci neuronů, které jsou pro učení naprosto zásadní.

Zdroje: (2) www.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42234-020-00042-8?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.jneurosci.org/content/41/36/7636?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220728134052.htm?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (4) www.en.wikipedia.org/wiki/Vagus_nerve






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat