Ledviny v nebezpečí vysílají jasné signály

Pokud s tělem něco není v pořádku, začne vydávat varovné signály. Nejinak je tomu v případě ledvin, které kromě jiného produkují hormony a hrají tak důležitou roli v regulaci krevního tlaku. Jak právě ony dávají najevo, že jsou v ohrožení?

Ledviny jsou náchylné k mnoha komplikacím. Bývají citlivé na nadměrné kouření, nadváhu a obezitu či diabetes. Jestli s vámi komunikují prostřednictvím níže uvedených znaků (1), postrádají svůj komfort!

Časté močení

Nutkání čurat (více než obvykle) je nejčastějším příznakem problémů s ledvinami. Ve skutečnosti je to první a hlavní červená vlajka, jež poukazuje na poruchu močových cest. Močíte-li během noci (abnormálně často) a vidíte-li nápadné změny v barvě moči, kontaktujte svého lékaře. A rozhodně na nic nečekejte, pokud v toaletní míse objevíte krev. Jedná se o kritický příznak problému s ledvinami, jež se označuje jako hematurie (1, 2).

Otoky

Hlavní funkcí ledvin je vyplavování toxinů a nečistot z těla. Když samotný orgán nefunguje správně, tyto toxiny se uvnitř těla pomalu, ale jistě hromadí, což vede k otokům kotníků, nohou, rukou, obličeje a chodidel (1).

Nevysvětlitelná ztráta chuti k jídlu

K dalším velmi častým varovným signálem potíží s ledvinami je náhlá a nevysvětlitelná ztráta chuti k jídlu, často navíc spojená s únavou. Pro jistotu si ledviny nechte vyšetřit ze vzorku krve, nebo z moči. Z krve lékaři vyčtou hodnoty močoviny (urea) a kreatininu. Pokud je množství těchto látek v krvi vysoké, poukazuje to na nesprávnou funkci ledvin (1).

Ostré bolesti v bedrech

Ostrá bolest v bedrech a boku poukazuje na ledvinové kameny. Bolesti při ledvinové kolice přichází ve vlnách a při změně polohy těla se nemění. Ten, kdo tenhle stav zažil, ví, že se jedná se o velmi bolestivý stav přirovnávaný k porodu (1).

Potíže se spánkem

Když ledviny nefiltrují správně, toxiny zůstávají spíše v krvi, než aby opouštěly tělo močí. To může ztížit spánek (1).

Hypertenze

V Evropě hypertenze způsobuje sedm až osm procent selhání ledvin (3). Nárůst krevního tlaku vede k ledvinné nedostatečnosti, ledviny ztrácejí schopnost vylučovat odpadní látky a vodu. Proto se udává, že hypertenze je pro zdraví ledvin velkou hrozbou (4). (Zaznamenáte-li náhlé zvýšení krevního tlaku, okamžitě vyhledejte lékaře.)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4718206/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534213/, (3) www.jasn.asnjournals.org/content/27/7/2135, (4) www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/high-blood-pressure







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat