Na účinnost užívaných léků má vliv držení těla

Jak zajistit lepší a rychlejší působnost užívaných léků a vitaminových preparátů? Při jejich pozření se doporučuje sedět s mírným úklonem doprava. A to vážně! Když se nahnete doleva, může rozpouštění dané tabletky trvat až pětkrát déle.

Každodenní užívání vitaminových a minerálních doplňků stravy se stalo naší běžnou rutinou. A je jasné, proč. Koneckonců, neříká se snad, že tyto dostupné prostředky zlepšují imunitní systém, prospívají srdci, podporují kognitivní funkce, omlazují pokožku a předcházejí chronickým chorobám (1)? Protože nebývají zrovna nejlevnější, to poslední, co bychom si asi přáli, je jejich omezená účinnost. Věřili byste tomu, že v tomto případě hodně záleží na držení vašeho těla? Možná vám to přijde divné, ale vědci o tom ani trochu nepochybují!

Bezproblémová absorpce

Studie (2) amerických odborníků z prestižní vysoké školy Johns Hopkins University, jež sídlí v Marylandu, zřejmě navždy změní způsob užívání jakýchkoli léků. Její poznatky, o kterých informuje recenzovaný měsíční žurnál Physics of Fluids, totiž poukazují na skutečnost, že když člověk při pozření tabletky sedí, a to s mírným úklonem doprava, obsažené živiny se lépe a rychleji absorbují. Přišlo se na to pomocí počítačové simulace, která naskenovala čtyři různé polohy dospělého člověka.

Nechybujte zbytečně

„Samotné nás velice překvapilo, že držení těla má tak obrovský vliv na rychlost rozpouštění tabletky a tím samozřejmě i vstřebávání jejích klíčových látek,“ připouští jeden z hlavních autorů, kterým je vědec a počítačový expert Rajat Mittal. „Při sedu a s lehkým nakloněním doprava pilulka snáze pronikne do nejhlubší části žaludku a poté do dvanáctníku, kde se rozpustí dvakrát rychleji. Pokud konzument leží, nebo se při sezení naklání doleva, rozpouštění medikamentu může trvat až pětkrát delší dobu,“ vysvětluje jmenovaný specialista (2). To jsou ale věci, viďte? Tak teď alespoň víte, jak vitaminy, minerály a další farmaceutické přípravky polykat správně.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK173989/, (2) www.scitation.org/doi/10.1063/5.0096877






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat