Studená sprcha šetří energii i zdraví

Studená sprcha nejen šetří energii, ale je také dobrá pro naše zdraví. Jaké výhody má studená sprcha a na co byste měli pamatovat?

Většina lidí se třese už jen při pomyšlení na studenou sprchu. Ale při současném zdražování energií to může být dobré pro naše peněženky – a také neuvěřitelně zdravé. Nechte přesvědčit! Přinášíme deset pozitivních účinků studené sprchy.

Silný imunitní systém

Několik studií ukázalo, že studená sprcha posiluje imunitní systém (1). Chladový podnět totiž mobilizuje bílé krvinky (leukocyty). Ty bojují proti bakteriím, choroboplodným zárodkům a virům v těle. 

Může zmírnit deprese 

Opravdu úžasné je, že studená sprcha působí antidepresivně. Studie (3) z University School of Medicine v Richmondu ukazuje, že během sprchování se do mozku vysílají elektrické impulzy, které mohou zmírnit deprese. Vystavení se chladu aktivuje nervové oblasti v mozku, které jsou zodpovědné za pocity štěstí. Podle vědců by proti depresivním symptomům měly pomoci pouhé dvě až tři studené sprchy týdně.

Recept proti chronické únavě 

Není to káva, která dodává maximální energii, ale proud studené vody po ránu. Studie (2) ukazují, že pravidelné studené sprchy pomáhají proti chronické únavě, protože prý existuje souvislost mezi chronickou únavou a nedostatečnou funkcí hypotalamu. Zní to jako přirozený způsob, jak účinně bojovat s neustálou únavou. 

Lepší spánek

Kdo si myslí, že studená sprcha pomáhá jen ráno, mýlí se. Večer může být dobrou alternativou čaje před spaním, protože snižuje tělesnou teplotu, čímž zlepšuje spánek a má uklidňující a relaxační účinek. Důležité upozornění: studenou sprchu je nejlepší dát si hodinu před spaním (2). 

Budete fit a výkonnější

Během studené sprchy se v našem těle uvolňují hormony, což tělo vnímá jako adrenalin a díky tomu jsme mnohem produktivnější po celý den. Nizozemská studie (1) zjistila, že pokud si ráno dáme studenou sprchu na 30 až 90 sekund, jsme během dne duševně pružnější a méně nepřítomní. 

Zlepšuje krevní oběh 

Naše krevní cévy se uvolňují, když je teplo, a stahují se, když je zima. Tato interakce zajišťuje jejich elasticitu – podobně jako svaly. Tímto způsobem se v těle lépe transportuje kyslík a živiny – a je to také způsob prevence křečových žil (5). 

Stimuluje metabolismus a spalování tuků 

Každodenní studená sprcha stimuluje metabolismus. Chladový šok aktivuje v těle hnědou tukovou tkáň, přebytečný tuk zmizí a my zhubneme. Hnědá tuková tkáň totiž obsahuje mitochondrie, kde se glukóza a mastné kyseliny přeměňují na teplo. Naše tělo se nás v tuto chvíli snaží chránit před mrazem, protože hnědý tuk se používá k výrobě tepla a izolaci před chladem (6).

Beauty efekt pro pokožku a vlasy 

Většina žen to už zná: Horká voda vysušuje pokožku a vlasy, studená stahuje horní vrstvu pokožky a uzavírá póry. Vlasovou kúru vždy opláchněte studenou vodou, zajistí to lesklý efekt a vlasy vypadají silnější a zdravější, protože vlasové folikuly jsou vyhlazené. Horká voda také zbavuje pokožku zdravých přírodních olejů, zatímco studená voda přirozené oleje z naší pokožky nesmyje (1).

Pomáhá proti namoženým svalům 

Deset minut ledové koupele proti bolavým svalům je rozhodně něco pro pokročilé a profesionální sportovce! Pokud si chcete rychle zajistit jednoduchou svalovou relaxaci, můžete se jednoduše postavit pod studenou sprchu a snížit tak zánět (4).

Výzva pro všechny muže: Studené sprchy zvyšují plodnost 

Když už jsme u svalů... Vědci se domnívají, že horké sprchy, dlouhé sezení ve vířivce nebo vaně mohou narušit mužskou plodnost. Chlad je optimální pro varlata a tvorbu spermií, zatímco teplo je škodlivé. Studenou sprchu by však muži neměli „užívat“ příliš dlouho, jinak hrozí podchlazení. Proto odborníci doporučují kontrastní sprchy (6).

Zdroj: (1) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0161749, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2164952/?tool=pubmed, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17993252/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7339943/, (5) www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04130126, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3895006/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat